Home
Facebook Twitter


Bolsward

Hanzestad Bolsward is een prachtige stad om eens te bezoeken als jullie een vaarvakantie vieren in Friesland. Zodra je Bolsward binnen komt varen over het Kruiswater, kun je daar ook al direct aanleggen en zit je eigenlijk al in het centrum van Bolsward. Bolsward is ontstaan op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste dateert van voor het begin van de jaartelling. 

Varen naar BolswardKruiswater

Historische gebouwen

In Bolsward zou je een aantal mooie oude gebouwen vinden, o.a.

De Broerekerk

De Broerekerk is helaas gedeeltelijk verwoest in mei 1980, dit is het oudste gebouw van Bolsward en wordt nu als ruïne geconserveerd. Het dak van de broerekerk bestaat nu helemaal uit glas. Het gebouw dateert deels uit het eind van de 13e eeuw.

Bolsward BroerekerkBroerekerk 

Het Stadhuis

Het Stadhuis van Bolsward is op zich al een schitterend gebouw om te bekijken. Het werd rond 1615 gebouwd en het gebouw staat midden in het centrum van Bolsward. Het is helaas niet meer in gebruik als stadhuis, maar was vele jaren een populaire trouwlocatie voor aanstaande bruidsparen uit Bolsward, maar ook van buiten Bolsward. Het stadhuis werd in 1765 vergroot en verfraaid in de rococostijl. De moeite waard om dit gebouw eens te bekijken.

Bolsward stadhuisStadhuis

Restaurants in Bolsward

In het centrum van Bolsward zijn ook diverse restaurants en terrassen te vinden. Deze variëren van een pizzeria en grillroom tot eetcafe's en een bijzonder tapasrestaurant. Deze laatste, Harré Tapas in Bolsward, willen we toch wel graag onder uw aandacht brengen. Het is een zeer populair restaurant met hoge recensies op de betreffende recensiewebsites. De reacties die ons hier over bereikt hebben zijn voor ons een reden om deze hier te vermelden. Er worden 5-gangen tapasmenu's geserveerd voor € 29,95. Ook worden er complete arrangementen aangeboden onder de noemer: Varen, feesten en tapas eten

Rondvaart door de historische grachten van Bolsward

In de maanden juli en augustus kun je aan boord stappen van een elektrisch aangedreven open rondvaartboot. Het vertrek is vanaf een speciale aanlegsteiger in het centrum van Bolsward naast het stadhuis. Een ervaren gids zal je dan veel informatie geven over Bolsward. Over elke bruggetje of grachtenpand is wel wat te vertellen. De rondvaart wordt verzorgd door vrijwilligers en is geheel gratis, een spontane vrijwillige bijdrage is uiteraard welkom.

Festiviteiten

• Fietselfstedentocht. Iedere tweede pinksterdag van het jaar. Bolsward is dan zowel start-, doorkomst- als finishplaats.
• Stepelfstedentocht. Iedere zaterdagnacht voor Pinksteren wordt in Bolsward de Stepelfstedentocht gehouden. Bolsward is dan zowel start-, doorkomst- als finishplaats.
• Heamielfeest. Vier dagen feest in juni. Viering van het klaar zijn met het halen van het hooi van het land. O.a. met een kermis en op donderdag het eten van de traditionele 'hooimaaltijd' en een markt.
• BOLStjurrich. Straatfestival op de zaterdag van het Heamielfeest in juni. Mix van theater, muziek, acrobatiek en feest met artiesten uit binnen- en buitenland.
• Internationaal Folkloristisch Dansfestival. Dit is ook tijdens de Heamielfeesten. 
• Nachtmarkt. Grote markt tijdens de avonduren tot aan 0.00 uur tot eind juli.
• Bolletongersdei. In het Nederlands 'stierendonderdag', met een markt op de eerste donderdag van oktober
 

Folkloristisch Dansfestival bolswardFolkloristisch Dansfestival tijdens de Heamielfeesten

Winkels en terrassen

Maar ook zonder al deze festiviteiten is het altijd heerlijk vertoeven in Bolsward. In het centrum van Bolsward vind je ook heerlijke terassen om lekker iets te drinken of te eten. En zijn er gezellige winkeltjes te vinden met zeer leuke hebbedingetjes.