duits nederlands Last minute

De motorboot met open achterdek

motorjacht_open_kuipFoto's: Marrenvloot - Aquanaut Yachtcharter 

Open versus verhoogd

Steeds vaker worden er motorboten met een open achterdek gehuurd, in plaats van het bekende verhoogde achterdek. Het verhoogde achterdek is enigszins niet meer weg te denken omdat deze zo z'n eigen voordelen heeft. Vooral door de 2 á 3 extra slaapplaatsen en een tweede douche die vaak onder het verhoogde achterdek te vinden zijn, kiezen gezinnen of groepen vaak voor een motorboot met verhoogd achterdek. De kleinere gezelschappen die van comfort en gemak houden kiezen juist vaker voor "de open kuip". En mocht je gaan varen met een hond aan boord, dan is een open achterdek ideaal.

motorboot_open_kuipDe beleving

Het open achterdek straalt vaak meer luxe en ook meer rust uit. Iedereen zit lekker bij elkaar in de kuip. Even een paar stapjes naar binnen en er wordt een kopje koffie gezet of een heerlijk koud biertje uit de koelkast gehaald. Het is meer 1 geheel, wat ook iets meer rust uitstraalt.
Het verhoogde achterdek heeft als grootste nadeel het trapje vanuit de salon naar het achterdek. Maar de buitenbesturing die hierdoor hoger geplaatst is en zo meer zicht over het water geeft, komt daar weer een belangrijk stuk veiligheid voor terug. Een ander voordeel is dat de meeste motorjachten met buitenbesturing een extra binnenbesturing hebben. Dat heeft de boot met open kuip vaak niet. Dat geeft binnen dan weer meer ruimte. En zo kunnen we nog wel even verder gaan met allerlei details.

boot_open_kuip

Veiligheid

Er zijn altijd een aantal punten die je moet afwegen als je keuzes moet maken. Zo hebben het verhoogde én het open achterdek enigszins ook invloed op de veiligheid. Het zicht bij het besturen van de boot hadden we al genoemd. De hoge rand die een motorboot met open kuip biedt is juist weer veiliger voor de kinderen. Het trapje naar binnen, die ga je echt niet missen bij de open kuip. Over onveilig gesproken... De keuze voor veiligheid is in ieder geval deels afhankelijk van de samenstelling van jouw gezelschap. Leeftijd, wel of geen kinderen, lichamelijke gesteldheid,... En is het de eerste keer dat je gaat varen met een motorboot, ga dan gewoon op je eigen gevoel af. En mocht je achteraf verkeerd hebben gekozen, dan weet je dat je volgend jaar de juiste keuze maakt! Ideaal toch?

Open_kuip

´╗┐