duits nederlands Last minute

De eerste keer varen met een motorboot

Eerste keer varen

Handige tips

Je bezoekt nu deze website BotenverhuurinFriesland.nl. We gaan er dan ook maar van uit dat je binnenkort een boot gaat huren. Heb je al ervaring met het besturen van een motorboot, dan ben je niet direct de doelgroep voor wie wij deze pagina hebben geschreven. Maar wellicht vind je het nuttig om toch nog eens onze handige tips voor beginners door te lezen. In dat geval blijf je hier nog maar even bij ons aan boord. Maar ga je voor de eerste keer varen en lijkt het je allemaal nog een beetje eng met zo'n groot jacht te gaan varen, dan moet jij zeker onze tips lezen om straks zorgeloos en veilig te kunnen varen.

Voordat je de boot gaat huren:

Lengte en aantal personen

Zorg bij de eerste keer dat je een compact en handzame motorboot gaat huren. Bepaal hierbij eerst met hoeveel personen je gaat. Bij 2 tot 4 personen is ons advies om een boot te kiezen onder de 10 meter. Ga je met 4 of 5 personen, zorg dan dat de boot 2 hutten heeft. De vijfde persoon kan in de salon slapen, door de tafel aan de bank te koppelen waardoor een extra slaapplaats wordt gecreëerd. Kies niet direct voor een boot met 3 hutten als dat inhoud dat het schip hierdoor boven de 10 meter lengte uitkomt. Verdiep je ook in de extra veiligheid als je gaat varen met een hond aan boord.

Boot_huren_Gerrit_kalf_1Foto: Bootverhuur Kalf

Boegschroef

Kies bij voorkeur voor een boot met een boegschroef. De boegschroef is een handige tool die je op eenvoudige wijze helpt bij het aanleggen of stilleggen van de boot. Zeker bij het aanleggen met een flinke zijwind is een boegschroef voor een beginnende bestuurder van een boot of jacht onmisbaar. De schroef is gemonteerd in de voorsteven van het schip. Op het instrumentenpaneel bij het roer bevind zich een knop die je eenvoudig naar links of rechts kunt bewegen. Hiermee gaat de punt van de boot dan langzaam mee naar stuurboord (rechts) of bakboord (links). De boegschroef dien je uitsluitend te gebruiken bij lage snelheden, tot 3 á 4 knopen.

Hekschroef

Als je van een boegschroef hebt gehoord dan ken je waarschijnlijk ook de term hekschroef wel. Deze heeft een soortgelijke werking als de boegschroef, maar dan voor de achterzijde. De hekschroef is vaak aanwezig in grotere motorjachten en is bijna niet van toepassing op motorboten onder de 10 meter. Maar we hebben 'm toch maar even genoemd om je niet met vraagtekens te laten zitten.

De vaarregels

Verdiep je uiterlijk enige dagen voor vertrek in de vaarregels, ofwel de verkeersregels op het water. Dit is van groot belang omdat ook voor boten verkeersregels gelden. Vooral de voorrangsregels m.b.t. beroepsvaart en ook de zeilboten zijn belangrijk om te weten als je gaat varen met een motorjacht. Je komt op alle vaarten, kanalen en Friese meren ook diverse verkeersborden tegen. De betekenis van deze verkeersborden zul je ongetwijfeld niet allemaal onthouden, dus zorg dat je een boek of document bij de hand hebt tijdens het varen. Als je een boot gaat huren, hou er dan wel rekening mee dat er diverse soorten bootverhuur zijn in Friesland. Termen als boot verhuur, motorboten, zeilboten e.d. kunnen een brede betekenis hebben qua grootte van de boot en daarbij ook de ervaring. 

Vaarroutes en waterkaart

Om niet in onaangename situaties te geraken als je een vaarroute wilt volgen, zorg je ook dat je altijd een waterkaart of vaarroutes bij de hand hebt. Op een waterkaart staan tevens alle bruggen op de vaarroute aangegeven en ook de doorvaarthoogte en bedieningstijden van de bruggen. Verdiep je ook in de regels en aanwijzingen van de sluizen. Ook dat scheelt veel stress en eventuele problemen. Als je een motorjacht gaat huren dan zijn meestal alle kaarten en vaarroutes wel aanwezig in de boot. Vraag er vooraf wel naar bij de verhuurder.

Motorboot met open kuip of verhoogd achterdek?

Er zit qua beleving een groot verschil tussen als je een motorjacht met open kuip gaat huren, of juist met een verhoogd achterdek en zelfs met een Flyingbridge. Kies bij de eerste keer dat je gaat varen een boot waar jij jou goed bij voelt. Zowel voor jezelf qua stuurmanskunst en vooral ook wat het beste past bij het gezelschap waarmee je gaat varen. Een andere bewuste keuze kan zijn dat je kiest voor elektrisch varen met een motorjacht vanuit onze eerste verhuurvloot met alleen elektrische boten!
 

eerste-keer-varen-Ottenhome

Foto: Ottenhome

Op de dag van vertrek:

Vaarles en instructie vooraf

Als je een boot gaat huren geef dan aan de verhuurder door dat je nog geen ervaring hebt. Je krijgt dan nog voor het vertek een duidelijke uitleg over de motorboot, alle instrumenten en de toepassing er van.
Tevens kun je voor vertrek vaak wel een vaarles krijgen van 1 uur of 2 uren. Deze zijn vaak tegen betaling. Als de boot eenvoudig te besturen en te bedienen is, dan kan de verhuurder er ook voor kiezen om even kort mee te varen en een en ander uit te leggen.

Op proef aanleggen

Een tip die wij vaak geven aan de gasten die voor het eerst een boot gaan huren, is om kort na vertrek uit de haven van het bootverhuurbedrijf een rustige en ruime plek op te zoeken waar je even kunt oefenen om aan te leggen. Want om de eerste keer in een jachthaven tussen de palen op de ligplaats aan te leggen, kun je zomaar op tegen zien, wat het resultaat vaak niet ten goede komt. En een fikse beschadiging aan de boot gaat weer ten koste van de betaalde borg, en daar wordt niemand beter van. Je kunt dit bij het boeken van de boot doorgeven zodat je voor vertrek een instructie krijgt, maar als je last-minute voor de eerste keer een boot gaat huren, dan is de kans aanwezig dat daar geen tijd voor is.  Leg dan dus ergens bij een steiger of andere aanlegplaats 1 of enkele malen op proef aan. Ook de andere opvarenden kunnen dan even oefenen in het afhouden van de boot en ook het aan wal gaan en de boot vastleggen.

Varen met de kinderen

Als de kinderen meegaan op de boot als je voor de eerste keer gaat varen, zorg dan dat zij voldoende vertier en afleiding hebben. Zorg voor voldoende speelgoed en knutselspullen, zwemspullen, vishengel met aas of een opblaasboot e.d. Denk vooral ook aan voorzieningen voor de kinderen bij het kiezen van een jachthaven of aanlegplaats. Als het mogelijk is, kijk dan uit naar een kindvriendelijke jachthaven met speelgelegenheden of een speelveld. Ook een aanlegplaats in de natuur heeft vaak wel een grasveld of andere recreatiemogelijkheden. De Marrekrite aanlegplaatsen zijn een absolute aanrader. Een andere aanrader is zeker het aanleggen of overnachten bij een eilandje. Deze hebben altijd volop ruimte voor de kinderen. Een mooi voorbeeld van zo'n eilandje in Friesland is het Konijneneiland De Langhoeksepolle in de Fluessen.

Wij hopen je hiermee een aantal nuttige tips te hebben gegeven voor als jullie straks voor de eerste keer een boot gaan huren voor een fijne vaarvakantie in Friesland.

Leuke adresjes

De Schiffart Yachtcharter

De Schiffart Yachtcharter

Huur een Doerak, compact en toch ruim.
Heech by de Mar

Heech by de Mar

traditionele motorjachten met karakter
Jachtwerf van Jaarsveld

Jachtwerf van Jaarsveld

ruime motorboot van 9.20 meter
Bootverhuur Kalf

Bootverhuur Kalf

varen zonder vaarbewijs en ervaring
De Hoek Watersport

De Hoek Watersport

motorjachten van 9.00 tot 13.50 meter
Yachtcharter Turfskip

Yachtcharter Turfskip

diverse motorboten met een open kuip
Holiday Boatin

Holiday Boatin

de doerak, een ruim en makkelijk te bevaren boot

Ook interessant

Bediening sluizen en bruggen

Bediening sluizen en bruggen

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig

Dagje uit in Friesland

Dagje uit in Friesland

De voorrangsregels op het water

De voorrangsregels op het water

De Elfstedenroute varen

De Elfstedenroute varen

Hond aan boord?

Hond aan boord?

Sup-board huren tijdens je vakantie

Sup-board huren tijdens je vakantie

Het IJsselmeer

Het IJsselmeer

Varen met kinderen

Varen met kinderen

Marrekrite

Marrekrite

5 tips bij het huren van een boot

5 tips bij het huren van een boot

Veel gestelde vragen over Eerste keer varen met een motorboot

Je mag vanaf 16 jarige leeftijd varen in een motorjacht of een zeiljacht. Uiteraard moet je dan wel over de nodige kennis en ervaring te beschikken. Maar als je een motorjacht of zeiljacht wilt huren dan bepaald het bootverhuurbedrijf zelf vanaf welke leeftijd je een boot mag huren. Het is dan in ieder geval belangrijk dat er mensen bij zijn die ouder zijn dan 16 jaar.

Als je een motorboot gaat huren dan is ervaring met een motorboot of motorjacht niet verplicht. Je kunt bij ieder bootverhuurbedrijf een vaarinstructie krijgen voordat je vertrekt. Voor de grote motorjachten en luxe boten is wel ervaring vereist. Of je neemt een uitgebreide vaarinstructie bij de verhuurder af. Geef het door dat je geen ervaring hebt als je een motorboot gaat boeken. Iedere bootverhuurder kan er andere vereisten voor hanteren.

Dit is deels afhankelijk van het aantal personen waarmee je in de motorboot gaat varen. Maar ons advies is om bij de eerste keer varen geen motorboot gaat huren die langer dan 1o meter is. En het liefst een motorboot met boegschroef!

´╗┐