Home
Facebook Twitter

 

De eerste keer varen met een motorboot

Eerste keer varen

Handige tips

Je bezoekt nu deze website BotenverhuurinFriesland.nl. We gaan er dan ook maar van uit dat je binnenkort een boot gaat huren. Heb je al ervaring met het besturen van een motorboot, dan ben je niet direct de doelgroep voor wie wij deze pagina hebben geschreven. Maar wellicht vind je het nuttig om toch nog eens onze handige tips voor beginners door te lezen. In dat geval blijf je hier nog maar even bij ons aan boord. Maar ga je voor de eerste keer varen en lijkt het je allemaal nog een beetje eng met zo'n groot jacht te gaan varen, dan moet jij zeker onze tips lezen om straks zorgeloos en veilig te kunnen varen.

Voordat je de boot gaat huren:
 

Lengte en aantal personen

Zorg bij de eerste keer dat je een compact en handzame motorboot gaat huren. Bepaal hierbij eerst met hoeveel personen je gaat. Bij 2 tot 4 personen is ons advies om een boot te kiezen onder de 10 meter. Ga je met 4 of 5 personen, zorg dan dat de boot 2 hutten heeft. De vijfde persoon kan in de salon slapen, door de tafel aan de bank te koppelen waardoor een extra slaapplaats wordt gecreëerd. Kies niet direct voor een boot met 3 hutten als dat inhoud dat het schip hierdoor boven de 10 meter lengte uitkomt. Verdiep je ook in de extra veiligheid als je gaat varen met een hond aan boord.

Boegschroef

Kies bij voorkeur voor een boot met een boegschroef. De boegschroef is een handige tool die je op eenvoudige wijze helpt bij het aanleggen of stilleggen van de boot. Zeker bij het aanleggen met een flinke zijwind is een boegschroef voor een beginnende bestuurder van een boot of jacht onmisbaar. De schroef is gemonteerd in de voorsteven van het schip. Op het instrumentenpaneel bij het roer bevind zich een knop die je eenvoudig naar links of rechts kunt bewegen. Hiermee gaat de punt van de boot dan langzaam mee naar stuurboord (rechts) of bakboord (links). De boegschroef dien je uitsluitend te gebruiken bij lage snelheden, tot 3 á 4 knopen.

Hekschroef

Als je van een boegschroef hebt gehoord dan ken je waarschijnlijk ook de term hekschroef wel. Deze heeft een soortgelijke werking als de boegschroef, maar dan voor de achterzijde. De hekschroef is vaak aanwezig in grotere motorjachten en is bijna niet van toepassing op motorboten onder de 10 meter. Maar we hebben 'm toch maar even genoemd om je niet met vraagtekens te laten zitten.

De vaarregels

Verdiep je uiterlijk enige dagen voor vertrek in de vaarregels, ofwel de verkeersregels op het water. Dit is van groot belang omdat ook voor boten verkeersregels gelden. Vooral de voorrangsregels m.b.t. beroepsvaart en ook de zeilboten zijn belangrijk om te weten als je gaat varen met een motorjacht. Je komt op alle vaarten, kanalen en Friese meren ook diverse verkeersborden tegen. De betekenis van deze verkeersborden zul je ongetwijfeld niet allemaal onthouden, dus zorg dat je een boek of document bij de hand hebt tijdens het varen. Lees ook eerst de Regels en Veiligheid op deze website.

Vaarroutes en waterkaart

Om niet in onaangename situaties te geraken als je een vaarroute wilt volgen, zorg je ook dat je altijd een waterkaart of vaarroutes bij de hand hebt. Op een waterkaart staan tevens alle bruggen op de vaarroute aangegeven en ook de doorvaarthoogte en bedieningstijden van de bruggen. Verdiep je ook in de regels en aanwijzingen van de sluizen. Ook dat scheelt veel stress en eventuele problemen. Als je een motorjacht gaat huren dan zijn meestal alle kaarten en vaarroutes wel aanwezig in de boot. Vraag er vooraf wel naar bij de verhuurder.

varen Friesland marrekrite aanlegplaatsen

Op de dag van vertrek:
 

Vaarles en instructie vooraf

Als je een boot gaat huren geef dan aan de verhuurder door dat je nog geen ervaring hebt. Je krijgt dan nog voor het vertek een duidelijke uitleg over de motorboot, alle instrumenten en de toepassing er van.
Tevens kun je voor vertrek vaak wel een vaarles krijgen van 1 uur of 2 uren. Deze zijn vaak tegen betaling. Als de boot eenvoudig te besturen en te bedienen is, dan kan de verhuurder er ook voor kiezen om even kort mee te varen en een en ander uit te leggen.

Op proef aanleggen

Een tip die wij vaak geven aan de gasten die voor het eerst een boot gaan huren, is om kort na vertrek uit de haven van het bootverhuurbedrijf een rustige en ruime plek op te zoeken waar je even kunt oefenen om aan te leggen. Want om de eerste keer in een jachthaven tussen de palen op de ligplaats aan te leggen, kun je zomaar op tegen zien, wat het resultaat vaak niet ten goede komt. En een fikse beschadiging aan de boot gaat weer ten koste van de betaalde borg, en daar wordt niemand beter van. Leg dus ergens bij een steiger of andere aanlegplaats 1 of enkele malen op proef aan. Ook de andere opvarenden kunnen dan even oefenen in het afhouden van de boot en ook het aan wal gaan en de boot vastleggen.

Varen met de kinderen

Als de kinderen meegaan op de boot als je voor de eerste keer gaat varen, zorg dan dat zij voldoende vertier en afleiding hebben. Zorg voor voldoende speelgoed en knutselspullen, zwemspullen, vishengel met aas of een opblaasboot e.d. Denk vooral ook aan voorzieningen voor de kinderen bij het kiezen van een jachthaven of aanlegplaats. Als het mogelijk is, kijk dan uit naar een kindvriendelijke jachthaven met speelgelegenheden of een speelveld. Ook een aanlegplaats in de natuur heeft vaak wel een grasveld of andere recreatiemogelijkheden. De Marrekrite aanlegplaatsen zijn een absolute aanrader. Een andere aanrader is zeker het aanleggen of overnachten bij een eilandje. Deze hebben altijd volop ruimte voor de kinderen. Een mooi voorbeeld van zo'n eilandje in Friesland is het Konijneneiland De Langhoeksepolle in de Fluessen.

Wij hopen je hiermee een aantal nuttige tips te hebben gegeven voor als jullie straks voor de eerste keer een boot gaan huren voor een fijne vaarvakantie in Friesland.