duits nederlands Last minute

Elektrisch varen in Friesland

Elektrisch varen in Friesland

Varen in Friesland is een bijzondere belevenis. Wanneer jullie van de natuur, de rust en de ruimte houden, is het huren van een elektrisch motorjacht echt iets voor jullie! Op deze pagina vertellen we je alles over de elektrische vaarroutes, laadpunten en tonen wij een uniek huurjacht met een elektrische aandrijving.

Electric only route

Elektrisch varen wordt steeds populairder. De lokale overheid stimuleert het "elektrisch varen" wat ervoor gezorgd heeft dat er een electric only route is in Friesland. Deze route in Friesland mag alleen elektrisch gevaren worden. Wanneer je een motorjacht huurt met een elektrische aandrijving, vaar je schoon en stil. Je hebt geen last van geluid en trillingen van de verbrandingsmotor en je hoeft je dus op deze route niet te storen aan motor geluiden van andere boten. Hieronder volgt een overzicht met verschillende vaarroutes voor elektrische boten zoals elektrosloepen, elektrische motorboten, elektrisch aangedreven zeiljachten, etc.

Aanmeren met een elektrische boot

Rondje Heeg

Het zgn. "rondje Heeg" was de eerste elektrische vaarroute van Friesland. Je gaat vanaf Heeg over de Idsegeasterpoel naar Oudega en dan via het Ringwiel en Sandmar weer terug naar Heeg. De gemeente heeft van alles in touw gezet om dit mogelijk te maken. Er zijn o.a. een aantal duikers geregeld en bruggen verhoogd.

Bûtenfjildroute

De Bûtenfjildroute bevindt zich ten oosten van Leeuwarden. Rondje Heeg was de eerste elektrische vaarroute en de Bûtenfjildroute is de tweede elektrisch varen only route. De vaarverbinding loopt vanaf de Grutte Wielen bij Leeuwarden naar de Swemmer bij Zwaagwesteinde. Ondertussen weten de toeristen in Friesland die een elektrische boot huren of er zelf over beschikken, deze bijzondere vaarroute veelvuldig te vinden.

Reidmarroute

Het succes van deze eerste 2 bijzondere routes zorgde er voor dat zelfs een derde electric-only route: de Reidmarroute er bij kwam. Samen met de provincie Friesland heeft gemeente Súdwest-Fryslân daarvoor de financiering rond gekregen. Dit vaartraject is een voormalige kanoroute vanuit Bolsward over de Blauhûsterpuollen naar Oudega. De Reidmarroute ligt onder andere langs de meertjes It Fliet, het Reidmar en het Sipkemar.

Walstroom elektrische boot

Laadpunten voor elektrisch varen in Friesland

Om een volledige route elektrisch te kunnen varen moet er voldoende batterijcapaciteit zijn. Soms kan dit een probleem zijn. Informeer bij de verhuurder naar laadpunten in de buurt. Ondertussen zijn er al meerdere laadpunten voor elektrische boten in Friesland beschikbaar.

Een uniek jacht met een elektrische aandrijving

Yachtcharter Natural Yachts heeft de Nexus Revo 870 Cabrio in de verhuur. Een stoer en sportief vormgegeven jacht voor maximaal 4 personen. De boot is uitgevoerd met een mooie cabrioletkap die je flexibel kunt inzetten om zo optimaal van het buitenleven te kunnen genieten. Benedendeks is er een ruime leefruimte en een keuken met de uitrusting die je thuis ook gewend bent. De keuken heeft een inductie kookplaat, combi-oven en een aanrecht met veel ruimte. Hiernaast zijn nog twee comfortabele hutten voor twee personen en een gezellige zithoek met eettafel. De goed doordachte details van het interieur, het voordek met bankje, de ruime kuip en het goed toegankelijke zwemplatform maakt de Nexus Revo 870 tot een zeer comfortabel motorjacht. Ook voor een langere duurzame vakantie in Nederland. Dit jacht beschikt over een boegschroef waardoor je gemakkelijk kunt varen en voor de koude dagen is deze boot uitgerust met verwarming. Dit elektrische motorjacht is 100% elektrisch. Dit betekent dat je zonder uitstoot en uitermate comfortabel kunt varen. Comfortabel omdat je stil en zonder stank van uitlaatgassen kunt varen.

Zonnedek van een elektrische motorboot

* De foto's op deze pagina zijn van de Nexus Revo 870 Cabrio.

Leuke adresjes

Sloepverhuur Bolsward

Sloepverhuur Bolsward

sloep huren voor maximaal 12 personen
Natural Yachts

Natural Yachts

Elektrisch varen op een luxe motorboot
Watersportbedrijf De Werff

Watersportbedrijf De Werff

fox-22: elektrisch aangedreven
Gouden Plakje

Gouden Plakje

een elektrische sloep huren in Friesland
Sinnehuskes - Werf IJlst

Sinnehuskes - Werf IJlst

een elektrosloep bij je vakantiewoning
e-sloephuren.nl

e-sloephuren.nl

de manier om friesland te ontdekken

Ook interessant

Een duurzame vakantie in Nederland

Een duurzame vakantie in Nederland

Eerste verhuurvloot met alleen elektrische boten

Eerste verhuurvloot met alleen elektrische boten

De Elfstedenroute varen

De Elfstedenroute varen

5 tips bij het huren van een boot

5 tips bij het huren van een boot

Hond aan boord?

Hond aan boord?

De Reidmarroute electric only

De Reidmarroute electric only

Veel gestelde vragen over Elektrisch varen in Friesland

De prijs van een elektrische boot huren kan hoger liggen dan de huurprijs van een diesel motorboot of sloep, maar dat komt vooral door het feit dat het hele jonge én luxe boten zijn. En die zijn uiteraard sowieso al hoger in de huurprijs.

De prijs voor het huren van een eclectisch motorjacht varieert door de leeftijd, lengte en luxe. En uiteraard voor- en naseizoen t.o.v. het hoogseizoen.

Voor elektrische motorboten en zeiljachten gelden dezelfde regels m.b.t. het vaarbewijs als bij alle andere boten. Dus voor het besturen van elektrische motorjachten langer dan 15 meter en boten die sneller dan 20 kilometer per uur kunnen varen ben je verplicht een vaarbewijs nog.

Het opladen van de meeste elektrische motorjachten, zeiljachten en sloepen gaat gewoon via de normale walstroomaansluiting. Je bent dus geen speciale laadpaal e.d. nodig.

´╗┐