duits nederlands Last minute

5 tips bij het huren van een boot

Als je op zoek bent naar een unieke en ontspannen manier om de prachtige wateren van Nederland te verkennen, dan is het huren van een boot een geweldige optie. Of je nu een dagtochtje maakt of een langere vakantie op het water plant, er zijn een paar belangrijke dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je vaarervaring veilig, comfortabel en plezierig is. Hier zijn onze top 5 tips bij het huren van een boot.

5 tips bij het huren van een boot

1. Kies de juiste boot voor je behoeften

Er zijn veel verschillende soorten boten beschikbaar in de bootverhuur, van sloepen tot kleinere motorboten tot de grote jachten. Het is belangrijk om de juiste boot te kiezen die past bij jouw vaarplannen en behoeften. Als je van plan bent om een boot te huren en op 1 dag de wateren rond de stad te verkennen, is een kleine sloep of motorboot voldoende. Als je echter een langere bootreis maakt of met een grotere groep reist, dan heb je mogelijk een grotere boot nodig die is uitgerust met alle benodigde faciliteiten. Met een groep zeilen kom je dan al snel uit op een traditioneel zeilschip. Deze zijn ook echt bedoeld voor het zeilen met groepen. 

2. Controleer de veiligheidsvoorzieningen

Veiligheid is altijd een prioriteit bij het huren van een boot. Zorg ervoor dat de bootverhuurder alle nodige veiligheidsvoorzieningen heeft geïnstalleerd, zoals reddingsvesten, rookmelders, brandblussers en noodsignalen. Controleer ook of er een EHBO-kit aan boord is en of de boot beschikt over alle benodigde navigatie- en communicatieapparatuur. Vraag dit vóór vertrek aan de verhuurder om dat te laten zien. Als de bootverhuurder dit goed geregeld heeft dan zal zij/hij dat met gepaste trots laten zien.

3. Breng comfortabele uitrusting mee

Als je een motorjacht of zeiljacht in Friesland gaat huren om een enigszins een langere mee te varen, is het belangrijk om gebruik te kunnen maken van een comfortabele uitrusting aan boord. Sowieso belangrijk is een comfortabel bootmatras. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt slapen en uitgerust wakker wordt voor een volgende dag op het water. Andere dingen die je zeker niet mag vergeten zijn de zonnebrandcrème, zonnebril, hoed én een warme trui voor de avonden.

4. Plan je vaarroute van tevoren

Voordat je het water op gaat, is het belangrijk om je vaarroute enigszins van tevoren te plannen. Zo weet je waar je naartoe gaat en hoe lang het duurt om er te komen. Zorg ervoor dat je altijd een kaart bij de hand hebt, aan boord of digitaal, en dat je de voorrangsregels en voorschriften op het water kent. Mocht je niet alles in je hoofd hebben kun je alles ook eenvoudig online op je mobieltje terug vinden.

5. Leer de basisvaardigheden van het varen

Als je geen ervaren zeiler bent, is het belangrijk om de basisvaardigheden van het zeilen te leren voordat je het water op gaat. Dit omvat het leren van de verschillende onderdelen van de boot en hoe ze werken, evenals de regels van de weg op het water en hoe je veilig navigeert. Veel verhuurbedrijven van zeiljachten in Friesland bieden zeillessen en instructies aan voor beginners, dus zorg ervoor dat je dit hebt gedaan voordat je een boot gaat besturen. Bij vertrek kun je ook de nodige uitleg over de inventaris en andere zaken krijgen. 

Comfortabel zitten in een boot

Vaak ben je lang op het water en daardoor wil je comfortabel zitten en genieten van het uitzicht. Heb je een eigen boot? Dan is het verstandig om een boot matras op maat te laten maken. Zo heb je het meeste comfort tijdens het varen. Klik hier voor meer informatie.

Leuke adresjes

Natural Yachts

Natural Yachts

Luxe elektrische zeiljachten
Heech by de Mar

Heech by de Mar

traditioneel zeilen met een uniek schip
Bootverhuur Hospes

Bootverhuur Hospes

volledig uitgeruste zeiljachten
Bootverhuur de Vries

Bootverhuur de Vries

platbodem en skutsjeverhuur in Friesland
Drijfveer Bootverhuur

Drijfveer Bootverhuur

friendship huren met binnenboordmotor
Gouden Vloot

Gouden Vloot

traditioneel zeilen op een bijzonder zeilschip
Frisian Sailing Company

Frisian Sailing Company

geniet van uw zeilreis met een platbodem

Ook interessant

Elfstedenstad Bolsward

Elfstedenstad Bolsward

Het IJsselmeer

Het IJsselmeer

Daarom kom je ook met kinderen op het water tot rust

Daarom kom je ook met kinderen op het water tot rust

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig

Elfstedenstad  Sneek

Elfstedenstad Sneek

Droogvallen

Droogvallen

De voorrangsregels op het water

De voorrangsregels op het water

Elfstedenstad Dokkum

Elfstedenstad Dokkum

De beste tips om s nachts veilig te varen

De beste tips om s nachts veilig te varen

´╗┐