duits nederlands Last minute

De Fluessen

De Fluessen (in 't Frysk: De Fluezen) is met maar liefst 21 km2 de op 1 na grootste van de Friese meren. Het Tjeukemeer is het grootste meer in Friesland. Het ligt in de meest waterrijke omgeving van de gemeente Sudwest Fryslân én de gemeente De Friese Meren. Het meer is vroeger op natuurlijke wijze ontstaan, uitgeslepen door een gletsjer in de ondergrond. In feite is het dus een langgerekt gletsjerdal. Dat geldt ook voor de omliggende Heegermeer, De Holken en De Morra.

Omliggende meren en kanalen

Ten noordoosten heeft De Fluessen een open verbinding met het Heegermeer. In het zuiden is er een verbinding naar een kleiner meer uit de reeks Friese meren: De Holken. Deze staat in verbinding met de Morra, welke via het Johan Frisokanaal bij Stavoren weer uitmondt in het IJsselmeer. Volop water dus, allen als onderdeel van diverse mooie vaarroutes. Door het meer loopt een scheepvaartroute met verdiepte vaargeul, welke doorlopend de vaarroute is van het Johan Frisokanaal.

Bezoek Koudum, Gaastmeer e.d. 

De Fluessen grenst aan diverse Friese steden en dorpen die de watersport allemaal hoog in het vaandel hebben staan. Koudum en Heeg bijvoorbeeld. En Gaastmeer, it Heidenskip, Hemelum, Oudega... Veel van deze plaatsen zijn sterk gericht op de watersport en vakantiegangers. Je vindt er dan ook veel vakantieboerderijen, hotels, campings e.d.

Varen De Fluessen Friesland

Langehoeksepolle

In het meer zijn een aantal eilandjes gecreëerd, waaronder de Langehoeksepôlle, de Leijepolle en de Nije Krúspôlle. De Langehoekspôlle is de grootste van deze eilandjes en beschikt zelfs over enkele aanlegplaatsen voor boten. Dit zijn aanlegplaatsen van de Marrekritte en staan dus garant voor aanleggen in een prachtig stukje natuur. Het is een aanrader om de boot aan te leggen als je gaat varen met kinderen. In het zomerseizoen is het op de Langehoekspolle echter wel vaak erg druk. Je vindt hier ook het zgn. "konijneneilandje". Heb je het liever iets rustiger, kies dan voor de Leijepolle, het kleinere eiland dat iets verderop ligt in de Fluessen.

Vissen op de Fluessen

Het is mogelijk én toegestaan om zowel vanuit de visboot als vanaf de oever te vissen in de Fluessen. Alle vissoorten zijn hier ruim aanwezig. Volop brasem, voorn en andere witvis. Snoek, snoekbaars en baars zijn hier ook uitstekend te vangen en zelfs voor de karpervisser is dit een gewild water. De visstekken aan de oever van de Fluessen zijn het meest aan de zuidoost kant te vinden. De waterdiepte is er gemiddeld circa 1,5 meter, met uitzondering van de diepe vaargeul en de ondieptes langs de oevers. Verder zijn er veel taluds en diepe gaten aanwezig. Een aantrekkelijk viswater dus met mooie visstekken en volop mogelijkheden voor alle soorten visserij. Maar zorg wel dat je in het bezit bent van een vispas of een weekvergunning voor het vissen.

Leuke adresjes

Heech by de Mar

Heech by de Mar

yachtcharter met traditionele schepen
Pieter Bouwe

Pieter Bouwe

10 nette polyvalken met buitenboordmotor en rolfok
Sloep2GO

Sloep2GO

huur een sloep in Koudum en ontdek de Friese wateren!
Gouden Plakje

Gouden Plakje

luxe groepsaccommodatie voor 20 personen
Ottenhome Heeg

Ottenhome Heeg

de grootste verhuurder van zeiljachten in Friesland
Friesland Boating

Friesland Boating

koudum, de start van uw vaarvakantie
Flyboardclinic.nl

Flyboardclinic.nl

flyboarden op verschillende locaties
Gouden Plakje

Gouden Plakje

zeilen op de Friese meren met een polyvalk

Ook interessant

De Leijen

De Leijen

´╗┐