duits nederlands Last minute

De Fluessen

De Fluessen (in 't Frysk: De Fluezen) is met maar liefst 21 km2 de op 1 na grootste van de Friese meren. Het ligt in de meest waterrijke omgeving van de gemeente Sudwest Fryslân. Het meer is vroeger op natuurlijke wijze ontstaan, uitgeslepen door een gletsjer in de ondergrond. In feite is het dus een langgerekt gletsjerdal. Dat geldt ook voor de omliggende Heegermeer, De Holken en De Morra.

Omliggende meren en kanalen

Ten noordoosten heeft De Fluessen een open verbinding met het Heegermeer. In het zuiden is er een verbinding naar een kleiner meer uit de reeks Friese meren: De Holken. Deze staat in verbinding met de Morra, welke via het Johan Frisokanaal bij Stavoren weer uitmondt in het IJsselmeer. Volop water dus, allen als onderdeel van diverse mooie vaarroutes. Door het meer loopt een scheepvaartroute met verdiepte vaargeul, welke doorlopend de vaarroute is van het Johan Frisokanaal.

Varen De Fluessen Friesland

Langehoeksepolle

In het meer zijn een aantal eilandjes gecreërd, waaronder de Langehoekspôlle, de Leijepolle en de Nije Krúspôlle. De Langehoeksepôlle is de grootste van deze eilandjes en beschikt zelfs over enkele aanlegplaatsen voor boten. Dit zijn aanlegplaatsen van de Marrekritte en staan dus garant voor aanleggen in een prachtig stukje natuur. Het is een aanrader om de boot aan te leggen als je gaat varen met kinderen. In het zomerseizoen is het op de Langehoekspolle echter wel vaak erg druk. Heb je het iever iets rustiger, kies dan voor de Leijepolle, het kleinere eiland dat iets verderop ligt in de Fluessen.

Vissen op de Fluessen

Het is mogelijk én toegestaan om zowel vanuit de visboot als vanaf de oever te vissen in de Fluessen. Alle vissoorten zijn hier ruim aawezig. Volop brasem, voorn en andere witvis. Snoek, snoekbaars en baars zijn hier ook uitstekend te vangen en zelfs voor de karpervisser is dit een gewild water. De visstekken aan de oever van de Fluessen zijn het meest aan de zuidoost kant te vinden.De waterdiepte is er gemiddeld circa 1,5 meter, met uitzondering van de diepe vaargeul en de ondieptes langs de oevers. Verder zijn er veel taluds en diepe gaten aanwezig. Een aantrekkelijk viswater dus met mooie visstekken en volop mogelijkheden voor alle soorten visserij..

Ook interessant

Leeuwarden

Leeuwarden

De Leijen

De Leijen

´╗┐