duits nederlands Last minute

Varen met kinderen

Varen met kinderenFoto: Sanzi Yacht Charter

Wanneer je op vakantie gaat, is de voorbereiding erg belangrijk. Welke route ga je nemen naar je vakantiebestemming, wat is er te doen en welke steden ga je bezoeken? Maar wanneer je gaat varen met kinderen, ziet zo'n voorbereiding er wel even anders uit. Hieronder volgen een aantal handige en nuttige tips voor een vaarvakantie met de kids.

Kies voor een ruime en veilige boot

Kinderen moeten zich optimaal kunnen vermaken aan boord. Daarom kun je het beste een zeiljacht of motorjacht huren die voldoende bewegingsruimte biedt. Denk hierbij aan een boot met een ruime salon met een handige tafel en een bank waarop de kids spelletjes kunnen spelen, zich kunnen vermaken met een tablet en kunnen tekenen en/of lezen. Maar de boot moet ook veilig zijn. Een boot met een zij-ingang naar de salon die alleen via een gangboord bereikbaar is, is niet geschikt voor kinderen. Kies voor een schip met een open kuip of open achterdek met reling. Vanaf het achterdek of kuip heb je continu zicht op de kinderen. Denk hierbij goed na of je de boot gaat vroeg boeken of juist lastminute boeken.

Leg jouw boot aan in een kindvriendelijke jachthaven

Een goede voorbereiding is belangrijk wanneer je gaat varen met kinderen. Een belangrijk onderdeel is dat je je motorjacht of zeilboot tijdens de vaarvakantie in Friesland in kindvriendelijke jachthavens aanlegt. Jullie komen de avond waarschijnlijk prima door op het achterdek met een boekje of mobiele telefoon, maar voor de kinderen ligt dat toch iets anders. Friesland kent voldoende kindvriendelijke jachthavens, maar ook de andere provincies bieden prima voorzieningen voor kinderen van alle leeftijden. Begin al vroeg met zoeken van jachthavens die geschikt zijn voor de kinderen. Met deze kennis kun je eenvoudig jouw vaarroute bepalen.

Vaarvakantie met kinderen
Foto: Yachtcharter Tacozijl

Huur een volg motorbootje voor de kids

Willen jullie de boot niet te vaak aanleggen? Dan moet er toch een andere afleiding voor de kids komen. Een volg motorbootje of rubberboot is hiervoor de ideale oplossing. De kinderen kunnen in het bootje gaan zitten, terwijl deze door het motorjacht of zeilboot getrokken wordt. Of laat de kinderen zelf varen met een buitenboordmotor. Zijn de kinderen hier nog net te jong voor? Dan vaar je gezellig mee! En wanneer je een boot gaat boeken, vergeet dan vooral de zwemvesten voor de kinderen niet.

Denk aan zwemvesten!

Jullie vaarvakantie met de kinderen moet onbezorgd zijn. Je moet je geen zorgen hoeven maken over waar de kinderen zijn. Je gaat tenslotte varen om te ontspannen. Ook al kunnen de kinderen al een beetje zwemmen of hebben ze zelfs hun A diploma, boek zwemvesten bij voor de kinderen. Zeker voor als het weer omslaat en de omstandigheden even minder zijn dan verwacht. Zeker wanneer je op bredere wateren met beroepsvaart vaart, kunnen de omstandigheden zomaar omslaan.

Varen met kids
Foto: Yachtcharter Tacozijl

Neem speelgoed mee voor de kinderen en zorg voor afleiding

Een vaarvakantie is van begin tot eind genieten! Maar dat is niet vanzelfsprekende voor de kinderen. Zeker de momenten wanneer je van A naar B wilt varen kunnen nogal lang duren voor de jonge vakantiegangers. Neem speelgoed mee voor de kinderen en zorg voor afleiding. Denk aan spelletjes, knuffels, teken- en kleur spullen, kaarten, tablet, etc. En neem wat lekkers mee aan boord. Zo komen de kinderen deze momenten prima door. Het is tenslotte maar één keer vakantie!

Leg het schip regelmatig aan

Kinderen hebben ruimte nodig en zeker op vakantie. En dat is nu net wat een motorjacht of zeiljacht je niet kan bieden. In ieder geval niet de ruimte die kinderen nodig hebben. Leg het schip regelmatig aan in een leuke plaats of op een mooie plek die meer te bieden heeft dan alleen een aanlegsteiger. Neem sportief speelgoed mee zoals een voetbal, badmintonrackets, jeu de boule ballen, etc. Speel lekker mee met de kids, dat vinden ze vast erg leuk!

Met kinderen varen
Foto: Maran Yachtcharter

Ideale aanlegplaatsen voor de kinderen

Kijk tijdens het varen op de waterkaart of er ideale aanlegplaatsen voor de kinderen staan aangegeven. Wanneer dit niet duidelijk staat aangegeven, kijk dan onderweg uit naar mooie plekken voor de kinderen waar je de boot kunt aanleggen bij een grasveld of recreatieterrein. Friesland heeft prachtige aanlegplaatsen in de natuur, één daarvan is de Marrekrite. Maar ook de kleine eilandjes in de meren zijn erg populair. Denk hierbij aan de Langehoekse Poelen, Nije Krûspolle, De Leijepolle, allen in de Fluessen.

Bezoek een attractiepark of doe een activiteit

Bezoek tijdens jullie vaarvakantie een attractiepark, activiteitenpark of doe een ander op kinderen gericht uitstapje. Ga een dag naar Het Kameleondorp in Terherne, Aquazoo, Sybrandy’s Speelpark etc. Voordat jouw vaarvakantie begint, kun je alvast een kindvriendelijk uitstapje inplannen. Zo kun je je vaarroute erop aanpassen en weet je van tevoren dat die dag grotendeels in het teken van de kinderen staat. En zo hebben de kinderen ook iets om naar uit te kijken.

Zomervakantie met kinderen
Foto: Yachtcharter Tacozijl

Laat de kinderen helpen bij het varen en aanleggen

Misschien niet helemaal volgens de regels, maar laat de kinderen helpen bij het varen en aanleggen. Zij vinden het namelijk fantastisch om even aan het roer te staan. Natuurlijk samen met een van de ouders en op een moment waarop dit verantwoordelijk is. Ook kunnen de kinderen prima helpen bij het aanleggen. Hierdoor krijgen de kinderen ook meer plezier aan een vakantie op een schip.

Telefoon of tablet

Een vaarvakantie staat voor genieten van de rust en alles wat de prachtige natuur op en rond het water te bieden heeft. Maar duurt het allemaal net even te lang voor de kinderen? Laat de zich dan gewoon lekker vermaken met een telefoon of tablet. Dit biedt rust voor iedereen als dat even nodig is. Ook erg handig wanneer je je moet concentreren voor de brug, sluis of bij het binnenvaren van een jachthaven. Voordat je gaat vertrekken, is het handig om even te kijken naar de bedieningstijden van de bruggen en sluizen.

Men kiest er ook steeds vaker voor om een huisdier mee te nemen aan boord. Gaan jullie met vaarvakantie en hebben jullie geen oppas kunnen vinden voor jullie trouwe viervoeter? Lees dan het artikel "Varen met huisdieren" voor nuttige tips om veilig te kunnen varen met je huisdier.

Leuke adresjes

Aspius Jachtverhuur

Aspius Jachtverhuur

luxe motorboten van 14 en 15 meter
De Schiffart Yachtcharter

De Schiffart Yachtcharter

Bootverhuur aan het Sneekermeer
De Drijfveer

De Drijfveer

suppen, een ware work-out voor lichaam en geest
Jachtwerf Wolvega

Jachtwerf Wolvega

vijf fraaie motorjachten in de verhuur
Sailingcenter Langweer

Sailingcenter Langweer

jonge en goed onderhouden zeiljachten
Yachtcharter Leeuwarden

Yachtcharter Leeuwarden

motorjachten met een lage doorvaart
Tornado Yachting

Tornado Yachting

Delphia en Jeanneau zeiljachten
Yacht Charter 2000

Yacht Charter 2000

Motorjacht, 14 meter, open kuip
Marrenvloot - Aquanaut Yachtcharter

Marrenvloot - Aquanaut Yachtcharter

motorjachten met boeg- en hekschroef

Ook interessant

De beste tips voor het huren van een boot

De beste tips voor het huren van een boot

Hond aan boord?

Hond aan boord?

Voor- en nadelen motorboot met open achterdek

Voor- en nadelen motorboot met open achterdek

Een bootvakantie in Nederland, wat wil je nog meer?

Een bootvakantie in Nederland, wat wil je nog meer?

Dagje uit in Friesland

Dagje uit in Friesland

Sup-board huren tijdens je vakantie

Sup-board huren tijdens je vakantie

Hindeloopen

Hindeloopen

Daarom kom je ook met kinderen op het water tot rust

Daarom kom je ook met kinderen op het water tot rust

De Friese meren

De Friese meren

´╗┐