duits nederlands Last minute

Suppen: een populaire activiteit onder watersporters

Suppen in Friesland

Suppen is een leuke activiteit op het water wat vanuit Hawaii is over komen waaien. Staand peddelen op een surfboard en de schoonheid van de natuur ontdekken. Wat wil een mens nog meer? Deze nieuwe tak van watersport is in korte tijd razend populair geworden onder de watersportliefhebbers. Je kunt je lekker ontspannen waarbij je bijna direct contact hebt met het water en de natuur. Via je lichamelijke zintuigen hoor en beleef je veel meer dan wanneer je op een boot zit. Een sportieve funsport die je makkelijk kunt leren en daarbij is het een training voor het hele lichaam. Op deze pagina vertellen we je alles over het suppen, de routes en geven we je handige tips.

Suppen door de grachten of op smalle vaartjes

Suppen is mogelijk op vlak water of in de branding van de Noordzee. Wanneer je wilt suppen op de golven, heb je wel wat ervaring nodig. Ook je evenwichtsgevoel speelt een belangrijke rol bij deze tak van watersport. Voor de beginnende supper is het daarom ook verstandig om te starten op de Friese grachten of smalle vaartjes. Hier heb je namelijk weinig last van ander vaarverkeer. Zo kun jij je route ontspannen suppen zonder dat je van het sup-board afvalt of steeds aan de kant moet gaan voor voorbij varende boten.

Peddelsurfen tijdens een familie- of vriendenuitje

Suppen is een populaire rage op het water! Heerlijk genieten van de natuur die Friesland rijk is. Dit doe je natuurlijk samen met je familie, gezin of vrienden. Huur een sup-board en je hebt een onvergetelijke beleving op het water. Een sup-board huren is een mooie ervaring voor jong en oud. Na het suppen nog even genieten van een hapje en een drankje en je hebt een fantastische dag!

Peddelsurfen met je familie

Verschillende sup-routes in Friesland

Wil je graag suppen in Friesland, maar weet je niet waar de beste suplocaties zich bevinden? Wij zijn voor jou op onderzoek uitgegaan en hebben de mooiste sup-routes voor je op een rijtje gezet.

1. Suppen op het Sneekermeer

Een prachtige plek waar jij kunt peddelsurfen is het Sneekermeer. Waarschijnlijk ben je wel bekend met dit meer, gelegen in Friesland en meert aan het stadje Sneek. Het is niet alleen een mooie plek om te varen, maar ook om te suppen. Wel moet je rekening houden met het weer. Wanneer het hard waait, is het namelijk niet verstandig om het Sneekermeer op te gaan met je sup-board. Kies voor een dag met weinig wind en veel zon, dat is pas echt genieten!

2. Peddelsurfen in Leeuwarden op de Tearnzer Wielen

Het tweede plekje waar je perfect kunt suppen, is in natuurgebied Tearnzer Wielen. Dit plekje is misschien wat minder bekend, maar juist perfect voor het suppen omdat het zo rustig is. Wanneer het hard waait en je toch wilt suppen, kun je het beste hier naartoe gaan. Op open wateren zoals het Sneekermeer heb je toch altijd meer last van de wind.

Sup board huren in Friesland

3. Suppen op de Nannewiid in Heerenveen

Ee prachtig meer in Friesland dat zeer geschikt is voor een lekker tochtje met een sup-board. Deze plek is wat populairder onder de watersporters en dus ook wat drukker. Voor een sup-board moet dat geen probleem zijn, mits je de nodige ervaring hebt.

4. De Reidmarroute afleggen met een sup-board

De Reidmarroute is een prachtige route vanuit Bolsward. Vanaf hier kun je over de Blauhúster Pollen naar Oudega suppen. De route komt onder andere langs de meertjes It Fliet, het Reidmar en het Sipkemar. Omdat deze route bedoeld is voor stille vaartuigen, kom je hier alleen elektrische sloepen, kano’s en SUP’s tegen. Dit is de perfecte route voor echte natuurliefhebbers. Je komt onder andere langs het prachtige natuurgebied de Blauhúster Pollen waar veel vogels leven. Met de sup ben je ongeveer een uurtje bezig om de afstand van 4,3 kilometer af te leggen.

De Reidmarroute
Foto: Pollepleats

Geen ervaring? Volg een sup-les!

Je wil het water op met een sup-board, maar hebt helaas geen ervaring. Geen probleem, want je kunt de kneepjes van het vak leren door sup-les te volgen. De les begint altijd met een korte instructie aan wal. Je krijgt informatie over de locatie en handige tips waar je op moet letten. Het materiaal en het gebruik daarvan wordt uitgelegd en daarna kun je het water op. Peddelsurfen doe je eerst op je knieën, daarna ga je over op staan. No worries, want alles gaat stap voor stap. Vervolgens worden er een aantal oefenen gedaan en dan kun je op pad. Een sup-les duurt ongeveer 1,5 uur. Kleed je sportief en houd rekening met het weer. Suppen wordt meestal gedaan in een korte broek en T-shirt, op blote voeten. Neem voor de zekerheid ook een droog setje kleding en een handdoek mee. Er valt niet vaak iemand in het water, maar het zal je maar net gebeuren. Wil je met je eigen clubje het water op? Dan kun je een privé les boeken. Wil je na de instructie zelf het water op? Huur dan de materialen en stippel je eigen route uit.

Suppen is voor iedereen!

Suppen is leuk voor jong en oud! Er zijn zelfs speciale sup-boarden voor jongeren en je kunt het zo intensief maken als je zelf wilt. Wil je wat sportiever suppen? Dan ga je bijvoorbeeld op snelheid een wat langere afstand. Wanneer je wilt genieten van het weer en het water, dan kies je ervoor om een mooie route te volgen op jouw tempo.

Peddelsurfen in Friesland

Suppen met de hond

Ben je op vaarvakantie met je huisdier of heb je een vakantiehuisje aan het water gehuurd en laat je de hond liever niet alleen? Ook met de hond kun je gaan suppen! De meeste honden houden van water en zullen dit een geweldige activiteit vinden. Zeker wanneer ze wel een beetje gewend zijn aan vakanties op of aan het water. Jij peddelt terwijl je hond voorop het board ligt. Tussendoor kunnen jullie een frisse duik nemen. Bij vele sup scholen is het mogelijk om met de hond op de sup te stappen en te kijken of het bevalt. Wel moet je met een aantal dingen rekening houden.

• Neem eerst zelf een sup les zodat je de kneepjes van het vak leert. Daarna kun je samen met de hond een les nemen. Zo leer je omgaan met het board wanneer de hond erop beweegt en kan je je hond rustig begeleiden.

• Ga alleen suppen als je zeker weet dat je huisdier van water houdt en kan zwemmen of schaf een speciaal hondenzwemvest aan. Een goed passend tuigje met handvat op de rug is ook erg handig. Met dit tuigje til je je hond gemakkelijk uit het water.

• Kies een locatie waar je met honden kan en mag suppen, bijvoorbeeld de Loosdrechtse Plassen. Een wilde zee is niet aan te raden, want dat is echt geen plek voor een hond. Door je voor te bereiden is het leuk en veilig voor mens en dier.


De foto's op deze pagina zijn van Ottenhome Heeg.

Leuke adresjes

Watersportbedrijf De Werff

Watersportbedrijf De Werff

actief bezig zijn met een sup-board
Sanzi Yacht Charter

Sanzi Yacht Charter

een luxe allround sup-board huren
Ottenhome Heeg

Ottenhome Heeg

geniet van de stille natuur met een sup-board
De Schiffart Yachtcharter

De Schiffart Yachtcharter

Huur een SUP board bij jouw bootvakantie
Yachtcharter Sneek

Yachtcharter Sneek

sup-board huren voor extra vakantieplezier!
De Drijfveer

De Drijfveer

suppen, een ware work-out voor lichaam en geest
De Stipe Watersport

De Stipe Watersport

mega sup-boards voor mega plezier
Watermerk Yachtcharter

Watermerk Yachtcharter

geniet van de natuur met een sup
De Hoek watersport

De Hoek watersport

huur een sup-board bij jouw vakantie
Natural Yachts

Natural Yachts

boek een sup-board bij uw vaarvakantie

Ook interessant

Langehoekspolle in de Fluessen

Langehoekspolle in de Fluessen

Flyboarden is fun!

Flyboarden is fun!

Suppen door heel Nederland

Suppen door heel Nederland

Droogvallen

Droogvallen

Elfstedenstad Bolsward

Elfstedenstad Bolsward

Sup-board huren tijdens je vakantie

Sup-board huren tijdens je vakantie

Marrekrite

Marrekrite

´╗┐