duits nederlands Last minute

Het Bergumermeer in Friesland

Het meest noordelijk gelegen meer in Friesland is het Bergumermeer (officieel in 't Frysk: Burgumer Mar). Dit prachtige meer ligt ten oosten van de plaats Burgum, dat direct aan het Bergumermeer ligt. Vandaar dus dat het vernoemd is naar de plaats Burgum. Het Bergumermeer mond aan de westzijde via het Prinses Margrietkanaal uit richting Kootsterille.

Plattegrond meren in Friesland

Watersport op het Bergumermeer

Het Bergumermeer is een populair watersportgebied met verschillende jachthavens met bootverhuur en voldoende ligplaatsen. Zeer geschikt dus om als bestemming mee te nemen in een vaarvakantie als je een motorjacht of zeiljacht in Friesland gaat huren. Dit populaire Friese meer is maar liefst 360 hectare groot. Het Prinses Margrietkanaal loopt midden door het Bergumermeer van oost naar west. Mocht je hier dus met een boot varen, let dan goed op de scheepvaart die de vaargeul van het PrinsesMargrietkanaal volgt. Het PM kanaal wordt veel gebruikt door de beroepsvaart, wat dus extra alertheid vereist van de pleziervaart en recreanten. In zuidelijke richting sluit het Burgumermeer aan op het kanaal "De Lits" dat dan weer naar het Friese meer "De Leijen" voert. Ga je binnenkort een motorboot huren en varen op de Friese meren, dan is het een absolute aanrader om het Burgemermeer in de route van julie vaarvakantie op te nemen.

Bergumermeer de lits FrieslandFoto: boppefryslan.nl De Lits en Bergumermeer

Waterdieptes Bergumermeer

Het Bergumermeer is over het algemeen circa 1,5 tot 2 meter diep. Uiteraard is het langs de oevers meestal minder diep. het minst diep is het meer aan de oostzijde, aan de kant van Kootstertille / Groningen zeg maar. Daar is het aan de oevers niet dieper dan zo'n 50 centimeter gemiddeld.
Zoals gezegd stroomt het Prinses Margrietkanaal dwars door het Bergumermeer. Deze vaargeul van het PMkanaal in het meer is veel dieper. Deze is circa 5 meter diep. In 2015 is de vaargeul van dit Friese meer volledig uitgebaggerd.

Vissen aan het Bergumermeer

Het Bergumermeer is een zeer gewild viswater met diverse mogelijkheden voor de sportvissers. Alle soorten witvis en roofvis zijn hier te vangen, zowel vanuit de visboot als vanaf de visstekken aan de kant. De waterdiepte van circa 1,5 meter is goed voor de visstand alhier.
Vanuit een visboot is het hier goed vangen op roofvis. Vooral de snoek en baars is hier goed vertegenwoordigd. Aan de oever van het noordelijke deel van het meer bevindt zich een grote electriciteitscentrale. Het koelwater dat vanuit deze centrale warm het meer instroomt zorgt ervoor dat de vis zich hier graag ophoudt. Vooral ook de witvis, zoals brasem, voorn, kolblei e.d kun je hier goed vangen. De snoekbaars is minder dol op de instroom van het warme water. deze zul je hier dan ook minder aantreffen. De dichtsbijzijnde trailerhelling is in Koostertille. Het is een gratis trailerhelling. Van hieruit is het slechts enkele minuten varen naar het meer.
Ook aan de oever van het PM kanaal tussen het Friese dorp Kootstertille en het oostelijke deel van het meer, wordt zeer veel gevist op witvis, hoofdakelijk met de feederhengels. Hier zijn ook regelmatig viswedstrijden, georganiseerd door 1 van de hengelsportverenigingen in Friesland of door de federatie 'Sportvissrij Fryslan". Het Bergumermeer en het PM-Kanaal staat in de landelijke lijst van viswateren, zodat iedereen er met de landelijke Vispas hier mag vissen.

 Vissen in Friesland BergumermeerFoto: bergumermeer.nl

Jachthavens en ligplaatsen

Aan de westzijde van het meer, onder Burgum, vind je Vakantiepark Bergumermeer. Dit park beschikt tevens over een jachthaven met ligplaatsen voor passanten. Tevens is er een jachthaven met ligplaatsen in Burgum. Deze is van Watersportvereniging Bergumermeer. Hier zijn tevens camperplaatsen aanwezig inclusief alle benodigde faciliteiten.

Terug naar het overzicht van de Friese meren >>

Leuke adresjes

Yachtcharter Houwink

Yachtcharter Houwink

comfortabele en moderne motorjachten
Camping De Drijfveer

Camping De Drijfveer

sfeervolle camping bij de jachthaven
Ottenhome Heeg

Ottenhome Heeg

comfortabele en ruime motorboten met open kuip
Jachtwerf van Jaarsveld

Jachtwerf van Jaarsveld

comfortabele motorjachten huren
Bootverhuur de Vries

Bootverhuur de Vries

platbodem en skutsjeverhuur in Friesland
@Sail Yachting

@Sail Yachting

goed onderhouden zeiljachten van 30 tot 50 ft
Gouden Plakje

Gouden Plakje

een elektrische sloep huren in Friesland
De Schiffart Yachtcharter

De Schiffart Yachtcharter

Huur een motorboot zonder vaarbewijs!
De Stipe Watersport

De Stipe Watersport

vier sfeervolle groepsaccommodaties
Aspius Jachtverhuur

Aspius Jachtverhuur

luxe motorboten van 14 en 15 meter
Zeilschool De Stipe

Zeilschool De Stipe

zeilkampen voor de jeugd van 7-18 jaar

Ook interessant

De Elfstedenroute varen

De Elfstedenroute varen

De Friese meren

De Friese meren

Eerste keer varen met een motorboot

Eerste keer varen met een motorboot

Hond aan boord?

Hond aan boord?

Marrekrite

Marrekrite

Bedrijfsuitje zeilen

Bedrijfsuitje zeilen

´╗┐