Home
Facebook Twitter


IJlst


Het hart van de Friese meren

Tussen de meest populaire watersportplaatsen in Friesland wordt IJlst toch iets minder snel genoemd  dan andere plaatsen. Maar toch varen vele watersporters die een boot huren door deze prachtige stad. IJlst ligt namelijk op slechts enkele kilometers ten zuidwesten van Sneek en van daaruit direct op de route richting Heegermeer, Slotermeer, Morra, De Brekken e.d. Deze verbinding komt door de rivier de Geeuw die ten noorden van van Sneek uitkomt in het Sneekermeer en aan het zuidelijke uiteinde de verbinding is naar het Heegermeer. IJlst mag zich dus zeker het hart van de Friese meren noemen.

Varen in IJlst De Geeuw

Houtzaagmolen De Rat

Komend vanuit Sneek zie je al vrij snel aan de linkerzijde Houtzaagmolen De Rat. Hier zijn ook een aantal aanlegplaatsen voor boten. De molen is nog volop in bedrijf. Er worden nog altijd flinke boomstammen tot mooie planken gezaagd. Molen De Rat is dan ook zeker de moeite waard om te bezichtigen. Naast de houtzaagmolen is ook een bootverhuur bedrijf gevestigd met motorjachten. Tevens is hier een jachthaven aanwezig waar overnachten mogelijk is. Je zou dus hier een motorjacht of andere boot kunnen huren en dan hier jouw eigen elfstedenroute beginnen.

Houtzaagmolen De Rat IJlst

IJlst is authentiek

Verder heeft IJlst alles wat je van een historische stad mag verwachten. Voldoende aanlegplaatsen, ook in de stad aan de kade, horeca met terassen, een oud stadscentrum met authentieke winkels en niet te vergeten heel veel historische panden die niet in jouw fotoreportage mogen ontbreken. Het was ook niet voor niets dat het grootste deel van de jeugdfilms van "De Kameleon" hier in het Fryske Drylst zijn opgenomen.

Stadhuis in IJlst

Knooppunt in de Elfstedentocht per boot

Vanuit IJlst vaar je volgens de elfstedenroute door naar Sloten. Hierbij vaar je over het Slotermeer. Een prachtig water om heerlijk van de genieten. Vanuit Sloten vaar je dan richting Stavoren aan het IJsselmeer. Mocht je de gehele elfstedentocht te lang vinden om te varen, dan zou het een mogelijkheid zijn om na IJlst niet naar Sloten te varen maar over het Heegermeer em de Fluezen richting Stavoren te varen. Maar besef je dan wel dat je 1 van de mooiste steden van de Elfstedentocht per boot mist.