duits nederlands Last minute

Leeuwarden

Varen in Leeuwarden

Waterwegen van Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en ook de grootste stad van de provincie. Leeuwarden ligt aan het Van Harinxmakanaal, dat Leeuwarden verbindt met Harlingen en het Prinses Margrietkanaal. Deze routes worden vooral gebruikt voor goederenscheepvaart.

Als je in een wat minder drukke vaart wilt varen kun je het beste kiezen voor de Dokkumer Ee tussen Leeuwarden en Dokkum. Dit is een fijne en belangrijke vaarroute in Noord Friesland. Een (eveneens doorgaande) zijvaart van de Dokkumer Ee, is de bekende Bonkevaart, bekend van de Schaats-Elfstedentocht. De Zwette verbindt Leeuwarden met het Friese Merengebied in de Zuidwesthoek.

Varen op de Dokkumer EEDokkumer Ee

Winkels in Leeuwarden

Als je hebt besloten om in Leeuwarden aan te leggen, dan kun je heerlijk winkelen in Leeuwarden. Er is een uitgebreid winkelaanbod, de belangrijkste winkelstraten zijn de Nieuwestad, Wirdumerdijk, het Wilhelminaplein en de Voorstreek. Het Wilhelminaplein, ook wel bekend als het Zaailand. Ook kun je hier heerlijk genieten op een gezellig terras. Met een sloep heb je de mogelijkheid om bij de kelders aan te leggen en heerlijk te genieten op het terras aan het water (zie afbeelding)

In 2013 opende het nieuwe Fries Museum zijn deuren aan het Wilhelminaplein. Het ontwerp van dit museum is van de bekende Nederlandse architect Hubert-Jan Henket. Iedere vrijdag is er een markt op dit plein.

In De Centrale zijn winkels met grotere verkoopoppervlakken gevestigd. Ook zijn er enkele speciaalzaken, waaronder een sportzaak, en een bouwmarkt gevestigd. De komende jaren zal nog eens 13.000 m² bijgebouwd worden. Daarmee komt het totale winkeloppervlak op 42.000 m².

Terras kelders van Leeuwarden

Monumenten in Leeuwarden

Leeuwarden staat in de top-15 van Nederlandse monumentengemeenten, dankzij een historische binnenstad en woonwijken uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

Ook heeft de stad beschermde stadsgezichten zoals de binnenstad met singels, het Nieuwe Kanaalgebied en de Hollanderwijk. De bescherming geldt voor het historisch gegroeide patroon van gevelwanden, straten, pleinen, grachten en groengebieden en de onderlinge verhouding daarvan. Leeuwarden beschikt over 375 beeldbepalende panden.

De monumenten betreffen woonhuizen, kerken, molens, pakhuizen, winkel- en kantoorpanden en ook parken, een middeleeuwse waterloop en standbeelden. Ook de kaden en pijpen in de binnenstad en sommige delen van de omwalling en grachten zijn monumentaal.

Grote of Jacobijnerkerk LeeuwardenGrote of Jacobijnerkerk

De alleroudste monumenten dateren uit de 13de eeuw, waaronder de Grote of Jacobijnerkerk met een beroemd Christian Müllerorgel. Het jongste monument is het Burmaniakamp uit 1940. In de tussenliggende eeuwen heb je panden zoals de Kanselarij, de Waag en herenhuizen aan de Tweebaksmarkt, de Voorstreek en de Nieuwestad. Aan het Schapendijkje, dit is tegen het terrein van de vliegbasis, bevindt zich de eeuwenoude grafkelder. Net buiten de stad staan twee poldermolens, de Bullemolen en de Froskepôlemolen.

Kanselarij LeeuwardenKanselarij

Horeca in Leeuwarden

In Leeuwarden zijn meer dan 100 horecagelegenheden, waaronder veel kroegen, een aantal feestcafés en een grote discotheek, Club Red. Alle horeca sluit uiterlijk om 3 of 5 uur 's nachts, maar mag een geleidelijke uitstroom hanteren tot 6 uur. Een groot aantal kroegen, zijn vooral geconcentreerd in de Doelesteeg, rond het Ruiterskwartier, bij het Gouverneursplein en aan de Nieuwestad.

Nieuwestad LeeuwardenNieuwestad

 

 

Ook interessant

De Fluessen

De Fluessen