duits nederlands Last minute

Leeuwarden, aan de Elfsteden-vaarroute

Varen in Leeuwarden

Varen met de boot in Leeuwarden

Als je een boot hebt gehuurd en je gaat varen in Friesland, dan is het zeker een aanrader om ook in Leeuwarden te gaan varen. Je kunt prachtig dwars door Leeuwarden varen. Ook zijn er uitstekende jachthavens om aan te leggen en te overnachten. Zo ook voldoende aanlegplaatsen  voor de boot om van daaruit het authentieke en gezellige centrum te bezoeken.

Waterwegen van Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en ook de grootste stad van de provincie. Leeuwarden ligt aan het Van Harinxmakanaal, dat Leeuwarden verbindt met Harlingen en het Prinses Margrietkanaal. Deze routes worden niet alleen veel gebruikt voor goederenscheepvaart maar zeker ook door de pleziervaart. Het zijn ook mooie verbindingswateren richting de Friese meren.

De Dokkumer Ee

Beduidend minder druk is de Dokkumer Ee. Dit is een verbindingswater tussen Leeuwarden en Dokkum. Dit is een fijne route om te varen met een motorboot, zeiljacht of sloep. Het is ook een belangrijke vaarroute in Noord Friesland. Een bekende zijvaart van de Dokkumer Ee is de bekende Bonkevaart. Alom bekend van de Schaats Elfstedentocht. De Zwette verbindt Leeuwarden met het Friese Merengebied in de Zuidwesthoek.

Varen op de Dokkumer EEUitzicht over de Dokkumer Ee

Boot huren in Leeuwarden 

Dankzij de mooie kanalen en de wateren die door het centrum kronkelen én de ligging aan de Elfstedenroute, is Leeuwarden populair m.b.t. de bootverhuur. Je kunt in Leeuwarden sloepen huren, zeilboten en motorbootjes maar ook prachtige motorjachten en zeiljachten huren voor een prachtige dagtocht of vaarvakantie vanuit Friesland

Winkelgebied in Leeuwarden

Als je hebt besloten om de boot in Leeuwarden aan te leggen, dan kun je o.a.heerlijk winkelen in de Friese hoofdstad. Het winkelaanbod is zeer gevarieerd en de belangrijkste winkelstraten zijn de Nieuwestad, Wirdumerdijk, het Wilhelminaplein en de Voorstreek. Het Wilhelminaplein is ook bekend als het Zaailand. Ook kun je hier heerlijk genieten op een van de gezellige terrasjes. Als je met een sloep in Leeuwarden bent gekomen dan heb je de mogelijkheid om bij de kelders in Leeuwarden aan te leggen en heerlijk te genieten op het terras aan het water (zie afbeelding hieronder)

Ook zeker een bezoekje waard is het Fries Museum aan het Wilhelminaplein. Het ontwerp van dit museum is van de bekende Nederlandse architect Hubert-Jan Henket. Iedere vrijdag is er een markt op dit plein.

Terras kelders van Leeuwarden

Monumenten in Leeuwarden

Leeuwarden staat hoog aangeschreven als 1 van de bekende Nederlandse monumentengemeenten. Deze positie heeft het  dankzij een historische binnenstad en woonwijken uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

Ook heeft de stad beschermde stadsgezichten zoals de binnenstad met singels, het Nieuwe Kanaalgebied en de Hollanderwijk. De bescherming geldt voor het historisch gegroeide patroon van gevelwanden, straten, pleinen, grachten en groengebieden en de onderlinge verhouding daarvan. Leeuwarden beschikt over circa 375 beeldbepalende panden.

De monumenten betreffen woonhuizen, kerken, molens, pakhuizen, winkel- en kantoorpanden en ook parken, een middeleeuwse waterloop en standbeelden. Ook de kaden en pijpen in de binnenstad en sommige delen van de omwalling en grachten zijn monumentaal.

Grote of Jacobijnerkerk LeeuwardenGrote of Jacobijnerkerk

De alleroudste monumenten dateren uit de 13de eeuw, waaronder de Grote of Jacobijnerkerk met een beroemd Christian Müllerorgel. Het jongste monument is het Burmaniakamp uit 1940. In de tussenliggende eeuwen heb je panden zoals de Kanselarij, de Waag en herenhuizen aan de Tweebaksmarkt, de Voorstreek en de Nieuwestad. Aan het Schapendijkje, dit is tegen het terrein van de vliegbasis, bevindt zich de eeuwenoude grafkelder. Net buiten de stad staan twee poldermolens, de Bullemolen en de Froskepôlemolen.

Kanselarij LeeuwardenKanselarij

 

 

Leuke adresjes

Platbodemverhuur Friesland

Platbodemverhuur Friesland

traditioneel zeilen in Friesland
Camperplaats Leeuwarden

Camperplaats Leeuwarden

geniet van de stad en de omgeving
Yachtcharter Houwink

Yachtcharter Houwink

comfortabele en moderne motorjachten

Ook interessant

Hindeloopen

Hindeloopen

Harlingen

Harlingen

Dagje uit in Friesland

Dagje uit in Friesland

Marrekrite

Marrekrite

De voorrangsregels op het water

De voorrangsregels op het water

De Fluessen

De Fluessen

Boot huren in Nederland

Boot huren in Nederland

De Elfstedenroute varen

De Elfstedenroute varen

Elfstedenstad Dokkum

Elfstedenstad Dokkum

Elfstedenstad Bolsward

Elfstedenstad Bolsward

Bediening sluizen en bruggen

Bediening sluizen en bruggen

Elfstedenstad  Sneek

Elfstedenstad Sneek

De beste tips voor het huren van een boot

De beste tips voor het huren van een boot

Franeker

Franeker

´╗┐