duits nederlands Last minute

Elfstedentocht per boot

Elfstedenroute
Foto: CP Charters

Vaak wordt aan ons de vraag gesteld of het mogelijk is om in Friesland per boot de Elfstedentocht te varen. Tot enkele jaren geleden moesten we antwoorden dat het wel mogelijk was, maar niet zomaar met elk type boot. Het noordelijke deel van de Elfstedenroute met o.a. het wereldberoemde bruggetje van Bartlehiem zorgde namelijk voor problemen voor motorjachten en zeiljachten, m.b.t. de diepgang, breedte van de vaarten en doorvaarthoogtes.

Nieuwe diepgang en doorvaarthoogte

Na fikse aanpassingen in 2013 is deze unieke vaarroute in Friesland af te leggen voor boten en jachten met een maximale diepgang van 1.30 meter en een doorvaarthoogte van 2.40 meter.

Elfstedenvaarroute

Vaarvakantie

De gehele route is een heuse Vaarvakantie in Friesland en dus geen vaarroute om binnen enkele dagen te bevaren. Neem voor deze vaarroute dan ook ruimschoots de tijd. Wij adviseren voor de volledige route minimaal een week uit te trekken. Mocht jullie vaarvakantie in Friesland langer duren, dan zal dit zeker een voordeel zijn om optimaal van de Friese Elfstedenroute te genieten. Lees eerst onze handige tips als je voor de eerste keer gaat varen met een motorjacht.

Je kunt jouw eigen start van de Elfstendenroute per boot in iedere plaats of stad in Friesland laten plaatsvinden. In onderstaand overzicht van de elf steden start ik voor het gemak in onze eigen thuisbasis Bolsward.

De Elf steden:


Bolsward

Als je van historische panden houdt, zorg er dan maar voor dat je met je motorjacht of zeiljacht op tijd de jachthaven van Bolsward binnen vaart. Want alleen al het centrum van Bolsward is een grote historie. Authentieke grachten, schitterende kerken en zelfs alle winkelpanden zijn een lust voor het oog. Meer informatie over Bolsward >>

vaarroute bolswardBolsward

Harlingen

Harlingen is een van de oudste Friese Elfsteden. En dat is zeker te zien aan de prachtige binnenstad, tjokvol met schitterende historische monumenten. En dat in combinatie met de talloze gezellige restaurants, kroegen en terrassen, maakt Harlingen tot een absolute must om uitgebreid te beleven als je een boot gaat huren in Friesland om de Elfstedentocht te varen.
Meer informatie over Harlingen >>

Franeker

Franeker, ook wel "Ster van de Elfsteden"genoemd heeft ook weer zo'n typisch Friese historische binnenstad met een groot aanbod aan alles wat de toeristen zoeken; Cultuur, musea, prachtig winkelgebied, terrassen, restaurants en niet onbelangrijk: een jachthaven en diverse aanlegplaatsen in het historische centrum, voorzien van walstroom.
Meer informatie over Franeker >>>

Dokkum

Al op de basisschool worden de inwoners van Nederland tijdens de geschiedenisles al op de hoogte gebracht van de historie van Dokkum. Want in het jaar 754 werd Bonifatius in Dokkum vermoord... weet je nog? Maar daarna werd het alleen maar mooier in deze prachtige stad. Ook Dokkum moet je gezien hebben. In het centrum zijn voldoende mogelijkheden om een motorboot of zeiljacht aan te leggen want al het water in de binnenstad van Dokkum doet dienst als haven. Vrijwel alle kades zijn dan ook voorzien van walstroom. Meer informatie over Dokkum >>

Varen DokkumDokkum

Leeuwarden

Leeuwarden is niet voor niets de hoofdstad van Friesland. Zo vindt zowel de start als de finish plaats in Leeuwarden.
ook beschikt de stad net als de meeste Elfsteden, over een prachtig historisch centrum met schitterende monumentale panden, grachten en een groot aanbod horecabedrijven, zoals restaurants, terrassen, cafés en bars, etc.... Een must om aan te leggen voor een dagje uit en dus voor straks als je straks een boot gaat huren en deze vaarroute gaat varen.
Meer informatie over Leeuwarden >>

Sneek

Nadat je de Friese hoofdstad Leeuwarden hebt verlaten, is Sneek het volgende elfstedenhonk in 1 van de weinige Elfstedentochten waarbij afzien geen optie is. Na de oversteek over het van Harinxmakanaal vaar je vis de Zwette naar Sneek. Een mooie tocht door het Friese land. Sneek blijft met al z'n bekende evenementen zoals de Sneekweek, het Skûtsjesilen en natuurlijk als een van de Friese Elfsteden van de vele Elfstedentochten die er onderhand zijn. Op de schaats, per boot, per kano, motor, antieke bromfiets, antieke tractor, solex, en niet te vergeten de stepelfstedentocht en fietselfstedentocht tijdens Pinksteren. Meer informatie over Sneek >>

sneek watertorenSneek

IJlst

IJlst is een van de kleinste steden op de route van de Elfstedentocht per boot en ligt te midden van de Friese meren. Maar klein wil zeker niet zeggen dat het minder interessant is dan de andere steden van deze vaarroute. IJlst is namelijk rijk aan schitterende historische panden en vooral de authentieke houtzaagmolen De Rat is zeker de moeite van een bezoek waard. En als je bij het binnenvaren van de passantenhaven of bij 1 van de ligplaatsen aan de kade in IJlst, het gevoel krijgt dat je meer wilt zien van IJlst, informeer dan naar de stadswandeling waarbij je alle schoonheid van dit stadje te zien krijgt. Meer informatie over IJlst >>

vaarroute ijlstIJlst

Sloten

Sloten is een kleine stad met een grote historie. De stadsgeschiedenis gaat terug naar 1426 wanneer Sloten zich voor het eerst officieel een stad mocht noemen. Een bezoek aan Sloten is zeker de moeite waard. Bij binnenkomst is zelfs de oorspronkelijke omwalling te zien en ook binnen deze vestingstad is de oude structuur nog intact. Sloten heeft 2 jachthavens en ook in de stadsgrachten mag op diverse plaatsen worden aangelegd. Als je hebt gekozen voor een duurzame vaarvakantie met een elektrisch motorjacht of elektrische sloep dat is het echt genieten van de rust en de authentieke panden in Sloten. Elektrisch varen door de sloten van Sloten...

Stavoren

Ook de oudste stad van Friesland maakt onderdeel uit van onze Elfsteden vaarroute. Stavoren is dus ook de oudste van de elf steden. Door de directe ligging aan het IJsselmeer is deze Hanzestad enorm in trek bij de watersporters. Maar het IJsselmeer draait het hier niet om, want die maakt geen onderdeel uit van deze vaarroute. Stavoren is rijk aan cultuur en ook de horeca is in deze prachtige historische stad rijkelijk aanwezig. Ligplaatsen en jachthavens in Stavoren zijn voldoende aanwezig.

Stavoren haven ijselmeerStavoren

Hindeloopen

Als je tijdens de Elfstedentocht per boot richting Hindeloopen vaart, dan moet je zeker dit unieke stadje binnenvaren en de boot aanleggen in een van de jachthavens of stadsgrachten. En als je van boord gaat, vergeet dan niet om je camera mee te nemen want je treft hier veel historie aan. De authentieke likhúsjes en commandeurswoningen, mooie kerken, het beroemde Hinderloper schilderwerk, Museum Hindeloopen, klederdrachten, prachtige bruggetjes etc. Maar ook voor gezellige cafés, terrassen en (vis)restaurants ben je hier in de juiste stad van boord gegaan.

Workum

De laatste van de Elfsteden uit ons overzicht is Workum. Maar dit hoeft natuurlijk niet de laatste stad van jouw eigen Elfstedentocht te zijn, want je kunt deze vaarroute gewoon beginnen in de stad waar jij jouw motorboot of zeilboot gaat huren, of waar de ligplaats van jouw boot het dichtst bij is. Ook Workum is door de ligging aan het IJsselmeer zeer bekend en geliefd bij de watersporters. Een absolute must om de boot aan te leggen en wat ons betreft ook om te overnachten. Workum biedt namelijk voor elk wat wils. Historie, horeca, bezienswaardigheden, etc.

Wij wensen jullie heel veel plezier bij het mooiste avontuur per boot dat je in Friesland kunt aangaan. Ben je een beginnende watersporter, lees voor vertrek wel eerst alles over de regels en veiligheid voor boten en tevens de voorrangsregels op het water.

workum sluisWorkum

Natuurlijk kent Friesland nog veel meer prachtige vaarroutes, o.a. de Turfroute. De Turfroute is een mooie toeristische route door Zuidoost Friesland. Deze route gaat door het westelijke deel van Drenthe en de kop van Overijssel.

Leuke adresjes

Yachtcharter de Brekken

Yachtcharter de Brekken

luxe aquanaut motorjachten in Lemmer
Holiday Boatin

Holiday Boatin

de doerak, een ruim en makkelijk te bevaren boot
Heech by de Mar

Heech by de Mar

traditionele motorjachten met karakter
Friesland Boating

Friesland Boating

koudum, de start van uw vaarvakantie
De Driesprong Yachtcharters

De Driesprong Yachtcharters

luxe motorjachten
Marrenvloot - Aquanaut Yachtcharter

Marrenvloot - Aquanaut Yachtcharter

motorjachten met boeg- en hekschroef
Yachtcharter Turfskip

Yachtcharter Turfskip

de yachtcharter met ruim 30 schepen
Bootverhuur Kalf

Bootverhuur Kalf

motorjachten voor een onbezorgde vaarvakantie
Bootverhuur Hospes

Bootverhuur Hospes

luxe motorboten met lage doorvaarthoogte
Molenaar Jachtwerf de Hemmes

Molenaar Jachtwerf de Hemmes

vaarvakantie op een luxe boot
Yachtcharter de Waterpoort

Yachtcharter de Waterpoort

motorboten tussen de 10-15 meter
De Schiffart Yachtcharter

De Schiffart Yachtcharter

Bootverhuur aan het Sneekermeer

Ook interessant

Hindeloopen

Hindeloopen

Leeuwarden

Leeuwarden

Harlingen

Harlingen

Elfstedenstad Dokkum

Elfstedenstad Dokkum

Elfstedenstad Bolsward

Elfstedenstad Bolsward

Elfstedenstad  Sneek

Elfstedenstad Sneek

Franeker

Franeker

´╗┐