duits nederlands Last minute

Franeker

Franeker was van 1585 tot 1811 een academiestad en is het centrum van de Friese kaatssport. Je vindt in Franeker diverse monumentale gebouwen die je kunt bezichtigen. Bijvoorbeeld het beroemde Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. In het historische centrum zijn ook veel unieke panden te vinden, zoals het stadhuis, Museum Martena, het Korendragershuisje, de Martinikerk, academiegebouwen, professorenhuizen, etc.

Binnen de gemeente Franekeradeel zijn tevens het avontuurlijk ontdekkingscentrum Aeolus in Sexbierum (erg leuk voor de kinderen) en het recreatiepark De Friese Wadden in Tzummarum te vinden. Als je met de boot gaat aanleggen in een jachthaven in Franeker, dan hoef je je dus niet te vervelen.

Varen naar Franeker Stadhuis Franeker

Jachthaven in Franeker

Iedereen die met een sloep, motorboot of kajuitzeilboot Franeker bezoekt, kan de boot aanleggen en overnachten bij de gemeentelijke aanlegplaatsen in het stadscentrum. Als je hier aanlegt komt de havenmeester vanzelf bij je langs om het havengeld te innen.

Kaatsen in Friesland

Het varen in Friesland is op zich al een beleving, maar als je echt de Friese sfeer wil proeven, grijp dan de kans om een onvergetelijk, typisch Fries sportevenement mee te maken. Op de vijfde woensdag na 1 juli is de spanning in Franeker om te snijden. De belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar, de PC, wordt dan gehouden. De beste kaatser van het winnende trio wordt tot Koning van de PC gekozen. Hij krijgt de zilveren kaatsbal omgehangen.

Als je de spelregels niet begrijpt van het kaatsen? Geeft niets, ga dan gewoon de stad in voor de gezelligheid op straat of in de kroeg, tijdens en vooral na de wedstrijd.

Winnaars PC Franeker

Franeker aan de elfsedenroute

Het is mogelijk dat je Franeker (Frysk: Frentsjer) met een boot binnenvaart als onderdeel van de elfstedenroute. In dat geval kom je dus vanuit Harlingen (Frysk: Harns) en vaar je na het bezoek aan Franeker door naar het meest noordelijke punt van de Elfstedenroute: Dokkum. De afstand is circa 40 kilometer. De snelheid waarmee je vaart bepaal je zelf. Omdat je uiteraard geen haast hebt tijdens het varen van deze vaarroute, is het beter dat je zelf een berekening maakt over de tijdsduur van de tocht.

´╗┐