duits nederlands Last minute

Franeker, aan de Elfsteden-vaarroute

Franeker... hier in Friesland noemen we het Frjentsjer. Mooi om te leren als je binnenkort naar Franeker komt! Franeker is 1 van de Elfsteden van die ene schaatstocht en dus goed voorzien van doorgaand water. En daarmee is Franeker een hele mooie stad om aan te leggen als je bijvoorbeeld de elfstedenroute gaat varen. 

varen_in_franekerFoto: Tornado Sailing Makkum

Jachthavens in Franeker

De gemeentelijke jachthaven

Iedereen die met een sloep, motorboot of kajuitzeilboot Franeker bezoekt, kan de boot aanleggen en overnachten in de gemeentelijke jachthaven. De gemeentehaven bestaat uit de gemeentelijke aanlegplaatsen in het stadscentrum. Deze aanlegplaatsen voor de boot zijn verdeeld over het centrum van Franeker. Als je hier aanlegt komt de havenmeester vanzelf bij je langs om het havengeld te innen. De ligplaatsen zijn voorzien van stroom en water en er zijn ook vuilwaterstations aangebracht. Het sanitairgebouw van de gemeentelijke jachthaven van Franeker vind je aan de Turfkade.

Jachthaven van de Franeker Watersportvereniging

De jachthaven van de Franeker Watersportvereniging vind je aan het van Harinxmakanaal. Deze prachtige jachthaven wordt gerund door vrijwilligers van de watersportvereniging. Voor de passanten zijn er voldoende beschikbare ligplaatsen. Op het aangrenzende terrein is het havenkantoor en het keurige sanitairgebouw met toiletten en douches. Deze jachthaven van de Franeker Watersportvereniging is ook voorzien van gratis stroom, gratis WIFI, gratis sanitair, een vuilwaterstation, speeltuin voor als je gaat varen met de kinderen en zelfs gratis leenfietsen! Je zou er je hele vakantie kunnen doorbrengen...

Franeker_dagtocht_in_sloepFoto: Ottenhome

Kaatsen in Franeker (keatsen op z'n Frysk)

Franeker is het kloppend hart van de kaatssport in Friesland. Even een stukje Wikipedia over De welbekende PC in Franeker: De PC is de belangrijkste kaatswedstrijd en oudste sportklassieker van Nederland, die jaarlijks wordt gehouden op het Sjûkelân in de Friese stad Franeker op de vijfde woensdag na 30 juni. Organisator sinds 1854 is de Koninklijke 'Permanente Commissie der Franeker kaatspartij', in samenwerking met de KNKB.

Mocht je een belangrijke kaatswedstrijd gaan kijken en je komt daar tot de conclusie dat je helemaal niets snapt van de spelregels, dan hoeft dat geen ramp te zijn want na de wedstrijd ga je in Franeker gewoon lekker de stad in voor de gezelligheid die je zeker zult voelen, zowel op straat en op het terras als in in de kroeg én tijdens en vooral na de wedstrijd!

Bezienswaardigheden in Franeker

 In Franeker staan veel prachtige monumentale gebouwen die je kunt bezichtigen. Bijvoorbeeld het beroemde Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. In het historische centrum zijn ook veel unieke panden historische panden te vinden, zoals het stadhuis, Museum Martena, het Korendragershuisje, de Martinikerk, academiegebouwen, professorenhuizen, etc. Varen naar Franeker Het historische stadhuis van Franeker

Franeker aan de elfsedenroute

Het is mogelijk dat je Franeker (Frysk: Frentsjer) met een boot binnenvaart als onderdeel van de elfstedenroute. In dat geval kom je dus vanuit Harlingen (Frysk: Harns) en vaar je na het bezoek aan Franeker door naar het meest noordelijke punt van de Elfstedenroute: Dokkum. De afstand is circa 40 kilometer. De snelheid waarmee je vaart bepaal je zelf. Omdat je uiteraard geen haast hebt tijdens het varen van deze vaarroute, is het beter dat je zelf een berekening maakt over de tijdsduur van de tocht. 

Veel plezier in Frentsjer!

Leuke adresjes

Yachtcharter Wetterwille

Yachtcharter Wetterwille

een motorboot huren met veel comfort
Ouwe Seun

Ouwe Seun

een down-to-earth toerboot die toch cozy aanvoelt
Bootverhuur Hospes

Bootverhuur Hospes

volledig uitgeruste zeiljachten
Aspius Jachtverhuur

Aspius Jachtverhuur

yachtcharter met luxe motorboten

Ook interessant

Marrekrite

Marrekrite

Bediening sluizen en bruggen

Bediening sluizen en bruggen

Elfstedenstad  Sneek

Elfstedenstad Sneek

De Elfstedenroute varen

De Elfstedenroute varen

Harlingen

Harlingen

Varen met kinderen

Varen met kinderen

Daarom kom je ook met kinderen op het water tot rust

Daarom kom je ook met kinderen op het water tot rust

Dagje uit in Friesland

Dagje uit in Friesland

Elfstedenstad Bolsward

Elfstedenstad Bolsward

Dagtocht IJsselmeer

Dagtocht IJsselmeer

´╗┐