duits nederlands Last minute

Vaarvakantie in Friesland

Vaarvakantie in Friesland

Als je denkt aan watersport, dan denk je aan Friesland. En eigenlijk is dat ook niet zo gek. Friesland bestaat namelijk voor ongeveer een derde uit water. Je kunt dus bijna overal met de boot komen. De vaarroutes en bruggen zijn goed onderhouden en de meeste bruggen in Friesland zijn beweegbaar zodat je ook met een hogere boot een mooie route kan varen. Lees in dit blog waarom een vaarvakantie in Friesland zo geweldig is.

Varen in Friesland? Doe het veilig!

Als je het water op gaat in Friesland, kom je verschillende watersporters tegen. Van ervaren wedstrijdzeilers tot mensen die een motorboot of sloepje huren en voor het eerst het water op gaan of zelfs gebruik maken van de lastminute bootverhuur. Je kunt op diverse sloten, poelen, vaarten en kleine meertjes veilig op je gemak varen. Er zijn een aantal vaarwateren in Friesland waar je goed moet weten wat je doet en wat de vaarregels zijn. Neem bijvoorbeeld het Prinses Margrietkanaal, hier kom je veel beroepsvaart tegen. Maar ook het IJsselmeer en de Waddenzee moet je niet onderschatten. De meeste huurboten, dan hebben we het voornamelijk over de motorboten, mogen de Waddenzee niet op. Vraag dus eerst bij de verhuurders waar je mag varen en wat de mogelijkheden zijn. Denk ook aan het type boot dat je wilt huren. Wordt het een boot indrukwekkend schip met een Flyingbridge op wil je met jouw gezelschap juist lekker genieten in een motorboot met een open kuip? Denk er goed over na, voordat je een boot gaat huren.

Varen in Friesland

Vaarroutes, steden en dorpen in Friesland

Friesland kent vele mooie vaarroutes. Hieronder hebben wij de mooiste vaarroutes voor je op een rijtje gezet.

• Aquaductenroute
• Middelseeroute
• Lits- Lauwersmeerroute
• Staandemastroute
Turfroute
• Woudaaproute (speciaal voor kinderen)
Elfstedenroute

Meer vaarroutes in Nederland

Maar Friesland staat ook bekend om zijn vele mooie steden en dorpen. Neem bijvoorbeeld Sneek, een prachtige stad midden in het Friese merengebied. Dankzij de ligging is deze gezellige stad de ideale uitvalsbasis voor de mooiste vaarroutes door het Weidse Friese land. Voor zowel een motorboot als een zeiljacht huren in Sneek... het aanbod van verhuurders en yachtcharters is zeer uitgebreid.

Dokkum wordt ook steeds populairder. Dit is de meest noordelijke stad van Nederland en wordt graag bezocht door zowel de zeilers als de motorboot liefhebbers. Hier starten verschillende vaarroutes, maar je kunt ook heerlijk overnachten bij de bolwerken. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer routes te bevaren. Wanneer je een boot huurt bij een verhuurder met een verhuurvloot van alleen elektrische boten, krijg je voor vertrek waterkaarten en vaarroutes mee.

Vaarvakantie Friesland

Verschillende uitjes in Friesland

Het ultieme vakantiegevoel beleef je in Friesland. Wanneer je je langere vaarvakantie in Friesland doorbrengt, is het ook leuk om een dagje erop uit te gaan. Zeker voor de kinderen is dit iets om naar uit te kijken! Wij hebben de leukste uitjes (met kinderen) voor je op een rijtje gezet.

• Aqua Zoo Leeuwarden
• Fries Scheepvaartmuseum
• Kameleondorp Terherne
• Natuurmuseum Fryslân
• Sybrandy's Speelpark
• Speel en dierenpark Sanjesfertie
• Attractiepark Duinen Zathe
• Kabouterpad Appelscha
• Midgetgolf park Friesland
• Swimfun Joure
• Ballorig Sneek / Heerenveen
• Jopie Huisman Museum

Hierboven heb je kunnen lezen dat Friesland gezegend is met een geweldig aantal grote en kleine meren, sloten, poelen, vaarten, grachten etc. Naast alle wateren in Friesland zijn er mooie weidse groene vlaktes, bossen en prachtige stadjes en dorpen. Dus mocht je binnenkort je vaarvakantie in Friesland doorbrengen... er is genoeg te beleven!

Leuke adresjes

Yachtcharter de Brekken

Yachtcharter de Brekken

uniek jacht huren zonder vaarbewijs
Marrenvloot - Aquanaut Yachtcharter Sneek

Marrenvloot - Aquanaut Yachtcharter Sneek

motorjachten verhuur
Marrenvloot - Aquanaut Yachtcharter

Marrenvloot - Aquanaut Yachtcharter

motorjachten met boeg- en hekschroef
Aspius Jachtverhuur

Aspius Jachtverhuur

yachtcharter met luxe motorboten
Sanzi Yacht Charter

Sanzi Yacht Charter

motorjachten van gerenommeerde merken
Ottenhome Heeg

Ottenhome Heeg

de grootste verhuurder van zeiljachten in Friesland
Yachtcharter de Waterpoort

Yachtcharter de Waterpoort

motorjachten tot 12 personen

Ook interessant

Dagje uit in Friesland

Dagje uit in Friesland

Suppen door heel Nederland

Suppen door heel Nederland

Zeilen in Sneek

Zeilen in Sneek

Voor- en nadelen motorboot met open achterdek

Voor- en nadelen motorboot met open achterdek

Zeilen in Lemmer

Zeilen in Lemmer

De Leijen

De Leijen

Varen met kinderen

Varen met kinderen

De Fluessen

De Fluessen

Elektrisch varen in Friesland

Elektrisch varen in Friesland

Zeilen op het IJsselmeer

Zeilen op het IJsselmeer

Veel gestelde vragen over Vaarvakantie in Friesland

De Elfstedentocht, ofwel de Elfsteden-vaarroute, kun je in een week varen. Uiteraard kun je dan niet in iedere plaats overnachten. Maar diverse steden liggen zo dicht bij elkaar dat je tussendoor in een stad van boord kunt gaan en daarna doorvaren.

Er zijn bootverhuurders in Friesland die het IJsselmeer hebben uitgesloten als vaargebied. Op het IJsselmeer kan de weersituatie namelijk snel wijzigen.

Er zijn 3 routes die alleen bestemd zijn voor elektrische boten. Van een aantal verhuurders mag je niet op het IJsselmeer varen. En in smalle of ondiepe vaarten kan een verbod voor motorjachten en zeiljachten zijn. Bekijk de waterkaart als je een route voor je vaarvakantie hebt gepland.

Die sloepen zijn er zeker. Dat zijn de zgn. kampeersloepen. Deze hebben 2 vaste slaapplaatsen voorin de sloep. Voor een vaarvakantie met een standaard sloep kun je ook een route uitzetten waarbij je vooraf een B&B boekt in de plaatsen waar je wilt overnachten.

´╗┐