duits nederlands Last minute

De Leijen

De Leijen (officieel Frysk: De Leien) is een van de Friese meren en ligt ten zuiden zuiden van het Bergumermeer in Friesland. Via het kanaal De Lits is De Leijen verbonden met het Bergumermeer. Ten noorden van De Leijen ligt de plaats Oostermeer (Frysk: Eastermar) en ten zuiden van het meer vind je de plaats Opeinde. Deze is met De leijen verbonden via het Opeinder kanaal. Het meer is voor een groot deel in handen van Staatsbosbeheer. Je kunt hier diverse bijzondere vogelkolonies spotten. Maar het meer is enige jaren geleden ook verder geschikt gemaakt voor watersport en toerisme.

Varen De Leijen Friesland

Recreatieplas

Het oppervlakte van de Leijen is circa 11 hectare met een streklengte van zo'n 2 kilometer. De Leien is niet op natuurlijke wijze ontstaan, maar door zand- en veenafgraving en daarom is dit meer op veel plaatsen nogal ondiep. Gemiddeld is de diepte echter nog wel circa 1 1/2 meter. Het wordt dan ook grotendeels gebruikt als recreatie- en zwemplas. Rond dit Friese meer vind je diverse kleine strandjes die het zwemmen, recreëren en vissen extra aantrekkelijk maken. Rondom deze grote "plas"loopt een voetpad, wat de bereikbaarheid van de plekken ten goede komt en tevens zorgt voor een mooie wandelroute.

Vaargeul, boten en aanleggen

Door het meer loopt een vaargeul van Opeinde naar Oostermeer en naar Rottevalle. Als je binnenkort een boot gaat huren en op de Friese meren over De Leien vaart, let hierbij dan extra op de diepte en hou de vaargeul aan die loopt van kanaal de Lits in zuidelijke richting naar de Opeindervaart, richting Opeinde. Verder zijn er op diverse plekken eilandjes gecreerd waar je met een motorboot, zeilboot of sloep ook nog kunt aanleggen tijdens je vaarvakantie in Friesland. Aan de oostkant van De Leijen is een jachthaven met circa 30 ligplaatsen, een strandje met een horecagelegenheid en een camping.

Varen De LitsHet Bergumermeer

Surfen op De Leijen

Liefhebbers van surfen kunnen hun energie wel kwijt op de Leijen. Er wordt hier vooral op 2 locaties veel gesurfd. Bij Rottevalle en bij het strandje naast het Opeinderkanaal. Bij Rottevalle zijn kleedhokken aanwezig. Parkeerruimte en plek om de zeilen op te tuigen is hier voldoende aanwezig. Voor alle ins en outs kijk je op Surfspots.nl.

Vissen op De Leijen

Als viswater is De Leijen in Friesland een algemene plas, echter met een bodem van veengrond. Alle vissoorten komen er voor, waardoor het zowel voor de roofvisser, witvisser als karpervisser een aantrekkelijk water is om eens te gaan vissen. Maar omdat De Leijen een natuurgebied is, is het hier niet toegestaan om vanuit een bootje te vissen.
Rond het meer zijn echter voldoende visstekken aanwezig die elk zeer prettig vertoeven zijn door de natuurlijke ligging. Alleen zijn lang niet alle visstekken bereikbaar met de auto. Er loopt een voetpad rond het meer en zo ook achter de visstekken langs. We raden je dan ook aan om een transoprtsysteem of viskar mee te nemen. Voor de auto's zijn enkele centrale parkeerplekken aanwezig. Het viswater staat in de landelijke lijst, dus je hebt er voldoende aan een vispas.

Terug naar het overzicht van de Friese meren >>

Ook interessant

Bergumermeer

Bergumermeer

De Fluessen

De Fluessen

´╗┐