duits nederlands Last minute

Dokkum, aan de Elfsteden-vaarroute

Varen naar Dokkum

In de Friese watersportstad Dokkum zijn meer dan voldoende ligplaatsen voor als je een boot gaat huren in Friesland en je Dokkum als bestemming op de kaart hebt staan. Je kunt de boot aan de oostkant voor de bruggen aanleggen, maar met een doorvaarthoogte van minder dan 2.60m kun je ook aan stuurboord het Grootdiep volgen waardoor je dan in het centrumvan Dokkum kunt aanleggen.

Historische stadkern

Tijdens het vaarseizoen is het in Dokkum 1 brok pure gezelligheid. Vooral in het centrum waar het altijd een komen en gaan van boten is. Deze drukte levert ook vaak de nodige hilariteit bij de brug op. 
Dokkum is naast één van de Elfsteden ook nog een vestingstad en behoort hiermee zelfs tot de mooiste vestingsteden van Friesland. Je kunt in de historische stadskern heerlijk op de oude vestingwallen wandelen. Tijdens een heerlijke wandeling krijg je een goede totaalindruk van de wallen waarachter de Dokkumers zich eeuwenlang veilig voelden.Vooral het Westerbolwerk is zeer fraai. Een groot gedeelte van de wallen is helemaal intact gebleven en waar nodig zijn ze gerestaureerd naar het model van het Oud Nederlandse Stelsel. In de oude binnenstad met vele hoge straatjes kom je weinig auto's tegen. Je kunt vanaf de boot ook nog 2 korenmolens aanschouwen, korenmolens De Hoop en Zeldenrust. Korenmolen De Hoop is nog altijd in bedrijf.

Molen de Hoop in Dokkum

Korenmolen De Hoop 

Een bakje Dockumer kofje

Bij een bezoek aan Dokkum tijdens jullie vaarvakantie hoort natuurlijk ook een lekker bakkie koffie. En niet zomaar koffie maar een heuse Dockumer Kofje. Ofwel een bakje hete koffie met een flinke scheut beerenburg met daar bovenop een beste dot slagroom. In ieder café in Dokkum kun je deze koffie bestellen! .

De Bonifatiuskapel

En bij een bezoek aan Dokkum mag je ook de Bonifatiuskapel in het processiepark niet overslaan. Bij de geneeskrachtige bron waart de geest van Bonifatius nog altijd rond. Het processiepark staat geheel in het teken van Bonifatius, alias ‘De Martelaar’ en is sinds de oprichting (1925) een zeer geliefde bestemming voor bedevaartgangers.

Bonifatiuskapel DokkumBonifatiuskapel in Dokkum

De deels overkapte kapel wordt regelmatig gebruikt voor culturele evenementen. Over de Bonifatiusbron doen vele verhalen de ronde. Zo zou het water geneeskrachtig zijn. De bron is te vinden in het voormalige Weeshuis, hotel-restaurant De Abdij van Dockum.

De Elfstedentocht per boot

Heb je Dokkum aangedaan als onderdeel van de Elfsteden vaarroute, dan ga je daarna verder in zuidoostelijke richting, op weg naar Leeuwarden. In de Elfstedentocht per schaats en in de Fietselfstedentocht is Dokkum een keerpunt. Echter zul je hier weinig van merken omdat je vast en zeker in Dokkum met de boot gaat aanleggen. Op de terugweg zul je weer zoveel moois zien, dat je niet merkt dat je een klein deel van deze mooie vaarroute al eerder hebt gevaren.

Leuke adresjes

OmmeRomte

OmmeRomte

Accommodatie
OmmeRomte

OmmeRomte

Groepsaccommodatie

Ook interessant

Harlingen

Harlingen

Elfstedenstad Bolsward

Elfstedenstad Bolsward

Marrekrite

Marrekrite

Franeker

Franeker

Elfstedenstad  Sneek

Elfstedenstad Sneek

De Elfstedenroute varen

De Elfstedenroute varen

Leeuwarden

Leeuwarden

Hindeloopen

Hindeloopen

´╗┐