duits nederlands Last minute

Elfstedenstad Dokkum

Varen naar Dokkum

In de watersportstad Dokkum zijn meer dan voldoende ligplaatsen als je een boot gaat huren in Frieland en je doet Dokkum aan als bestemming, dan kun je de boot aan de oostkant voor de bruggen aanleggen, maar met een doorvaarthoogte van minder dan 2.60m kan ook aan stuurboord het Grootdiep gevolgd worden om midden in het centrum te gaan liggen.

De gehele dag is het in Dokkum een komen en gaan van schepen met soms leuke taferelen tijdens het wachten voor de brug. Dokkum behoort tot de mooiste vestingsteden van Friesland.

Historische stadkern

Je kunt in de historische stadskern heerlijk op de oude vestingwallen wandelen. Tijdens een heerlijke wandeling krijg je een goede totaalindruk van de wallen waarachter de Dokkumers zich eeuwenlang veilig voelden.Vooral het Westerbolwerk is zeer fraai. Een groot gedeelte van de wallen is helemaal intact gebleven en waar nodig zijn ze gerestaureerd naar het model van het Oud Nederlandse Stelsel. In de oude binnenstad met vele hoge straatjes kom je weinig auto's tegen

Je zult ook 2 molens tegenkomen, korenmolens De Hoop en Zeldenrust. Korenmolen De Hoop is nog in bedrijf.

Molen de Hoop in Dokkum

Korenmolen De Hoop

En bij een bezoek aan Dokkum tijdens jullie vaarvakantie hoort natuurlijk ook de Dockumer Kofje. In ieder café kun je deze koffie krijgen en proeven.

Verder mogen we de Bonifatiuskapel in het processiepark niet vergeten. Bij de geneeskrachtige bron waart de geest van Bonifatius nog altijd rond. Het processiepark staat geheel in het teken van Bonifatius, alias ‘De Martelaar’ en is sinds de oprichting (1925) een zeer geliefde bestemming voor bedevaartgangers.

Bonifatiuskapel DokkumBonifatiuskapel

De deels overkapte kapel wordt regelmatig gebruikt voor culturele evenementen. Over de Bonifatiusbron doen vele verhalen de ronde. Zo zou het water geneeskrachtig zijn. De bron is te vinden in het voormalige Weeshuis, hotel-restaurant De Abdij van Dockum.

De elfstedentocht per boot

Heb je Dokkum aangedaan als onderdeel van de Elfsteden vaarroute, dan ga je daarna verder in zuid-oostelijke richting, op weg naar Leeuwarden. In de elfstedentoch per schaats en in de fietselfstedentocht is Dokkum een keerpunt. Echter zul je hier weinig van merken omdat je vast en zeker in Dokkum met de boot gaat aanleggen. Op de terugweg zul je weer zoveel moois zien, dat je niet merkt dat je een klein deel van deze mooie vaarroute al eerder hebt gevaren.

´╗┐