duits nederlands Last minute

Het ontstaan van het IJsselmeer

Varen op het IJsselmeer

De Zuiderzee...

Het IJsselmeer is ontstaan toen de vroegere Zuiderzee in 1932 werd opgedeeld door de bouw van de Afsluitdijk. Hopelijk wordt dit nog lang in de geschiedenisboeken opgenomen, want anders worden er nog vraagtekens bij deze pagina gezet!?Door die opdeling was het deel binnen de dijk niet langer een zee maar een meer. Dat deel wat dus ooit ook een zee was werd toen het IJsselmeer genoemd. Van het IJsselmeer dat toen was ontstaan is later ook nog weer het Markermeer afgesplitst.

De Waddenzee

Het oppervlakte van dat grootste meer in ons land, het nieuwe IJsselmeer dus, was vanaf dat moment ongeveer 1500 km2. En die enorme bak zoutwater aan de andere kant van de Afsluitdijk kreeg de naam Waddenzee mee.
Kort na het ontstaan van het IJsselmeer bestond het uiteraard volledig uit zout water, maar door de toestroom van zoet water vanuit de Vecht, het Zwarte Water en de IJssel, is in de loop van jaren het IJsselmeer volledig een zoetwatermeer geworden.

Ontstaan van het IJsselmeer

De grenzen van het IJsselmeer

Om maar in ons eigen Friesland te beginnen, op de Friese kop van de Afsluitdijk bij Makkum, loopt de grens en de dijk van het IJsselmeer van Kornwerderzand en Makkum naar Lemmer en via de westelijke dijk van de Noordoostpolder naar de welbekende Ketelbrug. Verder loopt het IJsselmeer via Flevoland naar de Houtribsluizen en Houtribdijk. Die Houtribdijk is de naam voor de dijk Lelystad Enkhuizen. In Noord-Holland loopt ge grens van het IJsselmeer tot aan Enkhuizen naar de Noord-Hollandse kop van de Afsluitdijk bij Den Oever.

En daar loopt de Afsluitdijk alweer terug naar Makkum in Friesland. Zoals je ziet kan een rondje IJsselmeer al vanaf 30 seconden. Maar als je echt wilt genieten van dat schitterende IJsselmeer, dan kun je een zeiljacht of motorboot huren en daarmee op jouw eigen wijze genieten van dit mooie stukje Nederland.


Oude Waterkaart IJsselmeer

Varen op het IJsselmeer

Als je een boot gaat huren en dan gaat varen op het IJsselmeer, dan zijn er enkele bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Allereerst de zandplaten met zeehonden. Ook zijn er enkele kleine eilandjes aangelegd of ontstaan, zoals De Kreupel en IJsseloog. Verder liggen er diverse gezellige en authentieke watersport plaatsen met jachthavens aan het IJsselmeer. In Friesland o.a. Makkum, Workum, Hindeloopen, Stavoren en Lemmer. In Flevoland kun je de boot mooi aanleggen in een van de jachthavens van Urk en Lelystad en in Noord-Holland zijn de aanraders voor een bezoek of overnachting: Enkhuizen, Medemblik en Den Oever.

IJsseloog

Weersomstandigheden

Let op als je gaat zeilen op het IJsselmeer of met een motorjacht gaat varen: De weersomstandigheden en daarmee ook de omstandigheden op het water kunnen erg verraderlijk zijn. Binnen een uur kunnen de golven van bijna niets uitgroeien tot hoge golven, waarbij de omstandigheden zeer gevaarlijk zijn. Ook kan het onweer boven het IJsselmeer snel opkomen. En tijdens het onweer kunnen de golven zelfs nóg sneller gevaarlijke vormen aannemen.

Goed opletten dus als je gaat varen op het IJsselmeer. En zeker de situatie niet onderschatten.


- Bekijk ook de pagina Bedrijfsuitje zeilen >>

Leuke adresjes

Gouden Vloot

Gouden Vloot

maak een dagtocht op het IJsselmeer of de Waddenzee
Frisian Sailing Company

Frisian Sailing Company

unieke dagtochten op één van onze traditionele zeilschepen
Nedersail

Nedersail

direct met je gehuurde motorboot het IJsselmeer op
Zeilschip Mars

Zeilschip Mars

actief bedrijfsuitje zeilen IJsselmeer of Waddenzee
Watervast

Watervast

dagtocht zeilen Waddenzee of IJsselmeer

Ook interessant

Dagtocht Waddenzee

Dagtocht Waddenzee

Boot huren in Nederland

Boot huren in Nederland

Bedrijfsuitje zeilen

Bedrijfsuitje zeilen

Dagtocht IJsselmeer

Dagtocht IJsselmeer

De beste tips voor het huren van een boot

De beste tips voor het huren van een boot

Bediening sluizen en bruggen

Bediening sluizen en bruggen

De beste tips om s nachts veilig te varen

De beste tips om s nachts veilig te varen

Dagje uit in Friesland

Dagje uit in Friesland