duits nederlands Last minute

De beste tips om 's nachts veilig te varen

Veilig varen

Buiten zijn in je boot als het donker is, kan een aantal unieke uitdagingen met zich meebrengen. Als je het nachtelijke uitje hebt gepland, ben je misschien klaar voor die uitdagingen. Maar zelfs de meest verantwoordelijke booteigenaar kan te lang genieten van een zomermiddag of onderschatten hoe lang het duurt om weer aan wal te komen. Met opzet of niet, als je je 's nachts op het water bevindt, kunnen deze tips en uitrustingsaanbevelingen van experts ervoor zorgen dat je veilig terug kunt keren naar de haven.

Communicatie apparaten

Draag je mobiele tefoon voor het geval je moet bellen en iemand moet vertellen dat je te laat komt, maar houd er rekening mee dat het misschien niet werkt op het water. Je moet ook een draagbare VHF (ook bekend als marifoon) en extra batterijen hebben als je een radio nodig hebt voor ulp en geen mobiele telefoonontvangst kunt krijgen. Zorg ook voor energie aan boord zodat je je smartphone kunt opladen wanneer dit nodig is.

Smartphone aan boord

Veiligheidsspullen

Volgens de wet moet je een volledig arsenaal aan veiligheidsuitrusting bij je hebben, ongeacht het tijdstip van de dag. Denk hierbij aan reddingsvesten, fakkels en geluidssignaalapparatuur (zoals een hoorn met perslucht). Houd ook een paar glowsticks in de buurt en laat elk van je bemanningsleden er een dragen. Het is veel gemakkelijker om iemand te vinden die overboord valt als hij een lamp heeft.

Schijnwerper

Je navigatieverlichting moet aan zijn en je moet op zoek zijn naar navigatie- en ankerlichten van andere boten; als je ook een sterke schijnwerper hebt, kan een snel bewegende boot je in een noodgeval beter zien. Het zal je ook helpen om aan te meren als je eenmaal in de jachthaven bent. Schijn het gewoon niet rechtstreeks naar andere schippers, die ze tijdelijk kunnen verblinden.

Varen in het donker

Nachtzicht

Het is van cruciaal belang om je nachtzicht te behouden door wit licht in het donker te vermijden. Een rode LED-koplamp werkt geweldig, zodat je kaarten en instrumenten duidelijk kunt zien zonder je nachtzicht te verpesten. Als je een heldere instrumentenconsole hebt, dim dan de lichten zoveel mogelijk en kijk er alleen voor korte perioden naar. Een handdoek die over de console is gedrapeerd, kan overigens goed werken als de instrumenten helemaal niet dimmen. Zorg er ook voor dat je alle onnodige lichten op je vaartuig uitdoet om je nachtzicht te sparen en andere schippers niet in verwarring te brengen.

Verkeer

Blijf uit de scheepvaartroutes en geef grotere boten een ruime ligplaats. Kleine boten zullen niet goed op de radar van een schip verschijnen. Geef de grote jongens dus zeker veel respect als je 's nachts rondvaart op de Friese wateren in een kleine boot.

Ruis

Langzaam bewegen is niet alleen veiliger; het betekent ook minder motorgeluid, dus je hoort eerder dingen als de motor van een andere boot. Zet alle muziek uit en vraag passagiers om zoveel mogelijk te fluisteren, zodat je alert kunt zijn op wat er om je heen gebeurt doordat er minder lawaai is op je boot.

Leuke adresjes

De Driesprong Yachtcharters

De Driesprong Yachtcharters

luxe motorjachten
Yachtcharter Houwink

Yachtcharter Houwink

uw vaarvakantie op een comfortabel schip
Heech by de Mar

Heech by de Mar

traditionele motorjachten met karakter
Yachtcharter 2000

Yachtcharter 2000

uw vaarvakantie op een luxe motorboot

Ook interessant

Wat neem je allemaal mee tijdens een boottrip?

Wat neem je allemaal mee tijdens een boottrip?

5 tips bij het huren van een boot

5 tips bij het huren van een boot

Jachthaven en aanlegplaatsen in IJlst

Jachthaven en aanlegplaatsen in IJlst

Bediening sluizen en bruggen

Bediening sluizen en bruggen

De voorrangsregels op het water

De voorrangsregels op het water

´╗┐