duits nederlands Last minute

Sloten in Friesland, aan de Elfsteden-vaarroute

Varen in Sloten Friesland

Foto: Sloten

Mooi Gaasterland

Als je in Friesland richting Sloten vaart, dan zal het je opvallen dat de natuur hier opvallend groen is ten opzichte van de andere watersportplaatsen in Friesland. Sloten is namelijk gelegen in het bosrijke gebied “Gaasterland”. Hier vind je naast het vele water ook prachtige bossen, waar je naar hartenlust kan fietsen en wandelen.

IJlst-Woudsend-Sloten

Als je de Elfstedenroute vaart vanuit de noordelijke richting, dan vaar je dus vanuit IJlst richting Sloten. Nog voordat je bij het Slotermeer aankomt vaar je dan door Woudsend. Dit is zeker een aanrader om even aan te leggen om te genieten op een van de terrassen aan het water of de winkels van dit mooie dorp te bezoeken.

Woudsend

Foto: Woudsend

De kleinste stad in Friesland

Na Woudsend vervolg je met je motorboot, sloep of zeilboot de vaarroute waarbij je het Slotermeer oversteekt. Ook zeker niet verkeerd om even een extra rondje te varen, maar de kans is aanwezig dat je na een bezoek aan Sloten hier nogmaals komt om de Elfstedenroute te vervolgen naar Stavoren. Sloten is de kleinste stad van de welbekende elf steden.

Vestingstad Sloten

Van vroeger uit is Sloten een vestingstad en dat vind je nog op diverse punten terug. Verder is Sloten rijk aan prachtige historische panden met indrukwekkende gevels. Ook is er geen gebrek aan gezellige winkels, terrassen en restaurants. Verder kun je er een oude korenmolen bezoeken die nog steeds ambachtelijk dienst doet m.b.t. het maken van meel. Zeker de moeite waard om te bezichtigen, evenals de gehele oude kern van Sloten in Friesland.

Korenmolen in Sloten

Alternatieve vaarroute

Mocht je de Elfstedenroute met een flink motorjacht of zeiljacht varen en dus van Sloten richting Stavoren gaan, dan moet je eerst terug naar het Slotermeer, dan de Fluessen en de Morra over richting Stavoren. Voor kleinere boten is er een prachtige alternatieve route onderlangs. Kijk op de waterkaart of jouw boot geschikt is voor deze vaarroute. In dit gebied is Friesland echt op z'n mooist door de mooie combinatie van natuurelementen in 1 gebied.

Kijk voor uitgebreide informatie over De historie van Sloten op Wikipedia.

Leuke adresjes

De Stipe Watersport

De Stipe Watersport

teambuilding tot 20 personen
Bootverhuur De Morra

Bootverhuur De Morra

Open zeilboten met of zonder instructeur
Zeilschool De Morra

Zeilschool De Morra

leren zeilen en genieten van een leuke vakantie
Sinnehuskes - Werf IJlst

Sinnehuskes - Werf IJlst

arrangement: vakantiehuisje + sloep huren

Ook interessant

Varen met kinderen

Varen met kinderen

Hindeloopen

Hindeloopen

Franeker

Franeker

Vaarvakantie in Friesland

Vaarvakantie in Friesland

Elfstedenstad Bolsward

Elfstedenstad Bolsward

De Elfstedenroute varen

De Elfstedenroute varen

Jachthaven en aanlegplaatsen in IJlst

Jachthaven en aanlegplaatsen in IJlst

Harlingen

Harlingen

Elfstedenstad  Sneek

Elfstedenstad Sneek

´╗┐