Home
Facebook Twitter


Wanneer heb je een vaarbewijs nodig? 

Varen zonder vaarbewijs

Steeds vaker kiezen we ervoor om de vakantie in eigen land door te brengen. In de loop der jaren nemen de bootvakanties toe in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan een dagje sloepvaren, maar ook de langere bootvakanties zijn populair! Het is handig om te weten wat de regels op het water zijn en of je een vaarbewijs nodig hebt voor de boot die je huurt. Zo zijn er verschillende vaarbewijzen voor verschillende boten en gebieden. Wees gerust, niet voor elke boot heb je een vaarbewijs nodig. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Help… Ik heb geen vaarbewijs!

Met de meeste boten kun je zo het water op. Varen zonder vaarbewijs is mogelijk op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Is de boot dus langer dan 15 meter of gaat de boot sneller dan 20 kilometer per uur? Dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op kan gaan. De grenzen om zelf de boot te kunnen besturen zonder vaarbewijs zijn dus verbonden aan de snelheid die de boot kan bereiken en de lengte van het schip. Vaak denkt men dat het aantal PK hierbij een rol speelt, maar dat is niet het geval.

Varen in Friesland

Wanneer is een vaarbewijs verplicht?

Even alles duidelijk op een rij… Als jouw boot aan een of meerdere van onderstaande punten voldoet, dan heb je dus een vaarbewijs nodig.

• Je sloep, zeil- of motorjacht is langer dan 15.00 meter
• Je boot kan sneller dan 20 kilometer per uur varen
• Schepen die bedrijfsmatig worden gebruikt (verschillende soorten bewijzen)

De minimale leeftijd die je nodig hebt om een boot te kunnen besturen waarbij een vaarbewijs nodig is, ligt op 18 jaar. Je kunt al wel eerder examen doen, alleen mag je dan nog niet als schipper plaatsnemen achter het roer.

Ik ga een boot huren, heb ik dan een vaarbewijs nodig?

Ben je van plan om een boot te gaan huren? De meeste boten zijn zonder vaarbewijs te huur, mits deze minde snel dan 20 km per uur vaart en korter is dan 15 meter. Of een vaarbewijs verplicht is, wordt over het algemeen aangegeven door de verhuurder van het schip. Soms vragen booteigenaren wel om enige vaarervaring van de schipper. Ook de minimale leeftijd kan per verhuurder verschillen. Deze ligt vaak niet op 18 jaar, maar op 25 jaar. Watersporters met weinig tot geen ervaring kunnen een praktische vaarcursus doen. Dit wordt gedaan voordat je met de boot vertrekt. De meeste verhuurders bieden een schipperstraining aan van een uur of langer. De prijzen liggen tussen de € 100,00 en de € 160,00. Ook is het mogelijk om een vaarcursus voor een 1,5 dag te volgen. Deze kost ongeveer € 300,00.

Bootvakantie in Nederland

Wat is het verschil tussen een “Klein Vaarbewijs” en een “Groot Vaarbewijs”?

Het Klein Vaarbewijs is bedoeld voor kleine pleziervaartuigen. Je hebt dit vaarbewijs nodig bij het gebruik van jetski’s, waterscooters of motorboten die harder dan 20 km per uur gaan. Opblaasbare boten met meer dan 5 PK overschrijden ook al snel deze snelheidslimiet, dus ook hiervoor heb je een Klein Vaarbewijs nodig. Voor pleziervaartuigen die 15 meter of langer zijn is een vaarbewijs ook verplicht.

Het Groot Vaarbewijs moet je halen als schipper van boten vanaf 15 meter die een snelheid van minimaal 20 km per uur behalen en toegang tot de grote wateren nodig hebben. Om het Groot Vaarbewijs te krijgen, moet je al in het bezit zijn van Klein Vaarbewijs.

Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2

Vaarbewijs 1 of 2 bepaalt welke wateren je mag bevaren. Dit staat los van de snelheid en de lengte van de boot. Met vaarbewijs 1 krijg je toegang tot de vaart op rivieren, kanalen en meren. Met vaarbewijs 2 mag je daarnaast ook alle open- en binnenwateren op zoals het IJsselmeer en de Waddenzee. In combinatie met Klein of Groot vaarbewijs weet je met wat voor boot je welke wateren op mag met welke boot en welk bewijs je bezit.

Vaarvakantie in Friesland

Hoe kan ik mijn vaarbewijs halen?

Bij Nuvaarbewijs vind je alles wat je nodig hebt om in één keer je vaarbewijs te halen. Zij maken het je heel eenvoudig door alle theorie voor je vaarbewijs online te leren. Na deze cursus weet je alles wat je moet weten om een vaarbewijs bij het CBR te verkrijgen. Je hebt de keuze uit klassikale cursussen en vaarbewijzen videocursussen. Wil je de cursus klassikaal volgen? Dan is zowel een dagcursus als een avondcursus een optie. Op deze manier kun je leren wanneer het jou het beste uitkomt.