duits nederlands Last minute

Hindeloopen, aan de Elfsteden-vaarroute

Hindeloopen is een sfeervol stadje in Friesland dat al in het jaar 1225 stadsrechten verkreeg. In die tijd was er nog geen haven in Hindeloopen. Het stadje deed toen nog dienst als een ankerplaats in de Zuiderzee. En daarmee was Hindeloopen lange tijd toch een belangrijke handelsplaats.

De prachtige historie van Hindeloopen is door de jaren goed bewaard gebleven. De stad staat bekend om het Hindelooper schilderwerk en de prachtige, kleurrijke klederdracht, unieke houten bruggetjes, de smalle straatjes en de karakteristieke geveltjes. De moeite waard dus om dit stadje eens te bezoeken als je een bezoek aan Friesland brengt, met of zonder boot!

De smalle straatjes van Hindeloopen

De Elfsteden-vaarroute

Tegenwoordig is Hindeloopen een geliefde aanlegplaats voor de toeristen die o.a. de Elfsteden-vaarroute varen. En natuurlijk alle andere toeristen die een motorjacht, zeiljacht of sloep huren en hier aanleggen om de sfeer historische sfeer te proeven. Veel zeiljachten maken gebruik van de buitenhaven, direct aan het IJsselmeer. Ideaal als zij van het IJsselmeer af komen of juist het IJsselmeer op willen varen.

Jachthaven en passantenhaven in Hindeloopen

De jachthaven biedt diverse voorzieningen voor jong en oud, zoals en sauna, overdekt zwembad, kegelbaan en een watersportwinkel. De oude vissershaven wordt nu gebruikt als passantenhaven, waar je ook kunt overnachten en is voorzien van alle nodige faciliteiten. Deze oude jachthaven heeft uitzicht op de sluis en de kade met diverse restaurants. De stad is voor grotere jachten alleen vanuit het IJsselmeer bereikbaar. Door de niet beweegbare, lage bruggen is het niet mogelijk Hindeloopen vanaf de binnenwateren te bereiken.

Jachthaven HindeloopenFoto: BraCom.Fotografie

Bezienswaardigheden

Alhoewel Hindeloopen een klein stadje is, zijn er vanuit de historie veel bezienswaardigheden zoals:

  • De Westertoren Hindeloopen uit 1593
  • De Grote Kerk uit 1632
  • Het voormalige stadhuis van Hindeloopen, nu museum. In 2023 volledig verbouwd.
  • Het Sylhûs, voorheen het Havengebouw, met open klokken(stoel)toren, uit 1619
  • Voormalige overdekte visafslag, nu Leugenbank uit 1785
  • Gevelbeeltenis uit 1911, de "Wonderbare visvangst", op het Sluishuis
  • De oude vissershaven in 2006, gereconstrueerd naar de haven uit 1934

Een deel van Hindeloopen is het rijksbeschermd gezicht Hindeloopen. Daarmee is het een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland, mede dankzij de maar liefst 33 rijksmonumenten. Zeker de moeite waard als je en een boot gaat huren in Friesland.

Museum HindeloopenFoto: Museum Hindeloopen

Ook interessant

Varen met kinderen

Varen met kinderen

De Reidmarroute electric only

De Reidmarroute electric only

´╗┐