duits nederlands Last minute

Hindeloopen

Hindeloopen is een van de Friese elf steden. Het is een sfeervol stadje in Friesland dat al in het jaar 1225 de stadsrechten verkreeg. Hoewel het geen haven had maar slechts een ankerplaats in de Zuiderzee, was Hindeloopen lange tijd toch een belangrijke handelsplaats. De stad staat bekend om het Hindelooper schilderwerk en de prachtige, kleurrijke klederdracht, unieke houten bruggetjes, de smalle straatjes en de karakteristieke geveltjes. De moeite waard dus om dit stadje eens te bezoeken als je een bezoek aan Friesland brengt, met of zonder boot!

De smalle straatjes van Hindeloopen

Tegenwoordig komt er heel veel pleziervaart naar Hindeloopen. Veel zeiljachten maken gebruibruik van de buitenhaven, direct aan het IJsselmeer. Ideaal als zij van het IJsselmeer af komen of juist het Ijsselmeer op willen varen. De jachthaven biedt diverse voorzieningen voor jong en oud, zoals en sauna, overdekt zwembad, kegelbaan en een watersportwinkel. De oude vissershaven wordt nu gebruikt als passantenhaven, waar je ook kunt overnachten en is voorzien van alle nodige faciliteiten. Deze oude jachthaven heeft uitzicht op de sluis en de kade met diverse restaurants. De stad is voor grotere jachten alleen vanuit het Ijsselmeer bereikbaar. Door de niet beweegbare, lage bruggen is het niet mogelijk Hindeloopen vanaf de binnenwateren te bereiken.

Jachthaven HindeloopenFoto: BraCom.Fotografie

Bezienswaardigheden

Alhoewel Hindeloopen heel klein is, zijn er best veel bezienswaardigheden zoals:
Westertoren uit 1593
Grote Kerk uit 1632
Voormalig stadhuis, nu museum
Voormalig Havengebouw nu als Sluishuis, met open klokken(stoel)toren, uit 1619
Voormalige overdekte visafslag, nu Leugenbank uit 1785
Gevelbeeltenis uit 1911, de "Wonderbare visvangst", op het Sluishuis
De oude vissershaven in 2006, gereconstrueerd naar de haven uit 1934
Een deel van Hindeloopen is het Rijksbeschermd gezicht Hindeloopen, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het stadje verschillende rijksmonumenten.

Museum HindeloopenFoto: Museum Hindeloopen

Ook interessant

Varen met kinderen

Varen met kinderen

De Reidmarroute electric only

De Reidmarroute electric only

´╗┐