duits nederlands Last minute

De Reidmarroute: electric only

De Reidmarroute

De Reidmarroute is een prachtige vaarroute vanuit Bolsward. Vanaf hier kun je over de Blauhúster Pollen naar Oudega varen. De route komt onder andere langs de meertjes It Fliet, het Reidmar en het Sipkemar. Voor de aanleg van de Reidmarroute was het nodig om dammen te verwijderen en bruggen te verhogen of te vervangen. De doorvaarthoogte is 1.50 meter en de doorvaartbreedte 3.50 meter. De vaart is dus niet zo breed waardoor het passeren van tegemoetkomende sloepen lastig kan worden. De route is wat ons betreft geschikt voor vaartuigen met een maximale breedte van twee meter. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de Reidmarroute.

Een doorsteek

De aanleg van de Reidmarroute startte in de zomer van 2018. De werkzaamheden werden uitgevoerd door aannemer de Waard. Deze route is een samenwerking tussen de provincie Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân. Deze prachtige route wordt voornamelijk gebruikt als doorsteek om vanaf de Friese meren gemakkelijk naar Bolsward of IJlst te varen. Je vaart over de rustige Blauhúster Pollen, via het minidorpje Westhem naar de Bolswardervaart. Hier kun je kiezen: linksaf naar Bolsward en Workum of rechtsaf naar IJlst en Elfstedenstad Sneek. Het landschap rond de route is werkelijk fantastisch. Je vaart over poelen in een landschap met eindeloze vergezichten, boerderijen, kerktorentjes en verstilde buurtschappen.

Maatregelenkaart Reidmarroute
Bron: Maatregelenkaart Reidmarroute via Fryslan.frl

Geniet van de rust en de ruimte van de Friese meren

De Reidmarroute is niet voor niets een electric-only route. Je mag hier alleen varen met een stille boot omdat er in natuurgebied de Blauhúster Pollen veel vogels leven. Een groot deel van de route is dan ook bedoeld voor elektrisch of hybride aangedreven sloepen. Ook kan deze route gebruikt worden door mensen met een sup-board of kano. Met een elektrisch vaartuig horen recreanten de rust en ruimte van de Friese meren. Elektrische vaartuigen zijn niet alleen stiller, ze houden het water ook nog eens schoner. Nergens anders in Nederland is de watersport zo groot als in de provincie Friesland. De provincie ziet elektrisch varen als een unieke kans.

Verschillende electric-only routes

Door de komst van de Reidmarroute is de provincie Friesland weer een electric-only route rijker. De eerste electric-only route is sinds 2016 in gebruik. Deze route loopt van Heeg over de Idsegeasterpoel naar Oudega en via het Ringwiel en het Sânmar terug naar Heeg. De tweede electric-only route is sinds de zomer van 2017 open. Dit is de Bûtenfjildroute. Deze vaarverbinding loopt vanaf de Grutte Wielen bij Leeuwarden via Ryptsjerk en het natuurgebeid Bûtenfjild naar de Swemmer bij De Westereen. Geniet van de rust en de ruimte en relax in een elektrische sloep. Of zet je spierkracht in op een SUP-board of kano voor een sportievere tocht. Ook is de Reidmarroute zeer geschikt voor een vaartocht met kinderen. Ze zijn lekker in de buitenlucht, even geen beeldschermen en ze leren nog iets van de natuur.

Electric only vaarroute

Een Natura2000-gebied ‘De Friese Meren’

Wist je dat de Blauhúster Pollen deel uitmaakt van het Natura2000-gebied ‘De Friese Meren’? Het is op Europese schaal van betekenis voor bijzondere natuur. Grote aantallen van de kleine rietgans overwinteren in dit prachtige gebied. Daarom is het ook niet mogelijk om hier in de wintermaanden te varen. Geniet van de rust en kom helemaal tot rust in een elektrosloep.

Zelf de Reidmarroute varen

Willen jullie de Reidmarroute varen? Huur dan een elektrische sloep voor een heerlijk dagje uit. Of zet je spierkracht in tijdens het suppen of huur een kano voor een sportievere tocht. Vanuit Bolsward kun je de hele mooie ronde met jouw stille vaartuig maken via Westhem, Reidmar, Sipkemar, Aldegeaster Brekken en dan via het Lange Fliet naar Workum en van daaruit via de Workumertrekvaart weer naar Bolsward. Een andere volgorde is natuurlijk ook mogelijk. Wij wensen jullie in ieder geval heel veel plezier toe!

De foto's op deze pagina zijn van de Pollepleats.

Leuke adresjes

Watersportbedrijf De Werff

Watersportbedrijf De Werff

fox-22: elektrisch aangedreven
Flyboardclinic.nl

Flyboardclinic.nl

flyboarden op verschillende locaties
Heech by de Mar

Heech by de Mar

traditioneel zeilen met een unieke platbodem
Bootverhuur De Morra

Bootverhuur De Morra

Open zeilboten met of zonder instructeur
e-sloephuren.nl

e-sloephuren.nl

de manier om friesland te ontdekken
Binnenstad Bootverhuur

Binnenstad Bootverhuur

Kajakken en kano's
lastminutevaren.nl

lastminutevaren.nl

grootste aanbod, laagste prijs

Ook interessant

Elfstedenstad Bolsward

Elfstedenstad Bolsward

Dagje uit in Friesland

Dagje uit in Friesland

Elfstedenstad  Sneek

Elfstedenstad Sneek

De Elfstedenroute varen

De Elfstedenroute varen

Bediening sluizen en bruggen

Bediening sluizen en bruggen

Daarom kom je ook met kinderen op het water tot rust

Daarom kom je ook met kinderen op het water tot rust

Elektrisch varen in Friesland

Elektrisch varen in Friesland

Hindeloopen

Hindeloopen

Hond aan boord?

Hond aan boord?

Boot huren in Sneek

Boot huren in Sneek

´╗┐