duits nederlands Last minute

Een sup-board huren tijdens jouw vakantie in Friesland

Peddelsurfen in Friesland

Denk je aan een vakantie op of aan het water, dan denk je natuurlijk aan Friesland. Wel logisch, want deze prachtige provincie bestaat voor ongeveer een derde uit water. Dit betekent dat je dus bijna overal met de boot kan komen. Er zijn plekken waar je niet met de boot kan komen en dan is het huren van een sloep, kano of sup-board de perfecte oplossing! Heerlijk genieten van de natuur en de dorpen en steden die deze provincie rijk is. Op deze pagina vertellen we je alles over het peddelsurfen, oftewel suppen. Een ontspannen, maar sportief uitje tijdens jouw vakantie in Friesland.

Suppen: lekker actief bezig zijn op het water

Suppen is niet meer weg te denken op de Nederlandse wateren. Dat is ook eigenlijk niet zo gek, want het is snel te leren en naast de prachtige uitzichten en gezelligheid doe je een complete work-out voor het hele lichaam. Je kunt deze sport het beste omschrijven als een combinatie tussen surfen en kanoën. Peddelsurfen komt oorspronkelijk uit Hawaii, maar is de laatste jaren ook in Nederland ontzettend populair.

Sup-board hurenFoto: Natural Yachts

Geniet van de stilte en de natuur van Friesland

Bij het suppen sta je rechtop op een soort surfplank en gebruik je een lange peddel om vooruit te komen. Suppen kun je makkelijk leren. Het belangrijkste is dat je je evenwicht kunt bewaren en dat je voldoende kracht in je armen hebt om vooruit te peddelen. Suppen is een ontspannende activiteit, maar tegelijkertijd ook een goede work-out. Met peddelsurfen gebruik je namelijk bijna heel je lichaam. Tijdens het suppen kom je op de mooiste plekjes in de natuur, maar ook de dorpjes en steden langs de route zien er vanaf het water heel anders uit. Neem een drybag mee met wat eten en drinken en verken het mooie Friesland met een sup. Sup’s zijn per dag of dagdeel te huur, maar je kunt natuurlijk ook een sup voor een week huren tijdens je vaarvakantie in Friesland. Vakantiehuisjes aan het water lenen zich ook uitstekend voor een heerlijke suptocht.

Het supparadijs van Friesland

Nationaal park “De Alde Feanen” is bij uitstek een van de mooiste plekken voor een kano of suptocht. Veel gedeeltes van dit prachtige natuurgebied zijn alleen per kano of sup te bereiken. Smalle slootjes, bloeiende waterlelies en de rust en stilte om je heen maken kanoën en suppen in “De Alde Feanen” tot een onvergetelijke natuurbeleving. Dit gebied kent verschillende kano en suproutes met elk een eigen karakter en landschapstype. Er loopt een kano en suproute rond de Jandurkspolder en in “De Alde Feanen” zelf zijn ook een paar exclusieve en zeer aan te beleven kano en supgebieden zoals de Neeltsje Moui’s gatten.

Suppen in Friesland

Huur een sup-board bij jouw boot of vakantiehuisje

Een boot of vakantiehuisje huren in Friesland? Dan is het zeker aan te raden om er een sup-board bij te huren. De meeste verhuurders in Friesland met boten en/of vakantiehuisjes bieden dit als extra optie aan. Het sup-board word voor je klaargelegd bij de boot of het vakantiehuisje. Laat het genieten maar beginnen! Bij het board zit een pomp, tas en een goede peddel. De paddel is degelijk, licht en gemakkelijk te verstellen op de gewenste lengte. Zo kun je het sup-board en de materialen gemakkelijk meenemen aan boord of naar de gewenste locatie.

Wat kost het huren van een sup-board?

Verhuurders van sup-boards hanteren verschillende prijzen. De gemiddelde prijs voor de daghuur is ongeveer € 25,00. Ook is het mogelijk om een sup-board voor een dagdeel te huren. Wil je het board bijvoorbeeld 1,5 uur huren, dan ben je ongeveer € 12,50 kwijt. Natuurlijk kun je de boars ook voor de hele week huren. De kosten hiervan liggen tussen de € 50,00 en de € 90,00. Enkele verhuurders vragen borg voor de sup-boards. Houd ongeveer rekening met € 100 borg. Dit krijg je na afloop weer terug, mits er geen schade gevaren is.

Suppen tijdens jouw vaarvakantie
Foto: Yachtcharter De Schiffart

Enkele tips voor de beginnende supper

Als beginnende supper zit je misschien wel met heel veel vragen. Daarom hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Suppen ziet er misschien wel heel gemakkelijk uit, maar in de praktijk is dit toch nog best lastig. Neem deze tips even rustig door, dan sta je straks een stuk steviger op je sup-board.

1. Als startende supper is het slim om eerst te suppen op rustige wateren voordat je direct op de open zee gaat sup-boarden. Denk aan grote plasssengebieden of meren. Door te suppen op kleine slootjes of grachten kun je op je gemak kennis maken met deze tak van watersport, zonder dat de golven je continu van het board laten vallen.

2. Een van de belangrijkste dingen voor de beginnende supper is het vinden van een goed sup-board. Voor de startende suppers zijn er speciale boarden voor beginners. Deze boarden zijn wat breder en korter dan sup-boards voor gevorderden. Vraag gerust advies aan de verhuurder.

3. Naast het vinden van het juiste sup-board, is het ook van belang dat je beschikt over de juiste peddel. De peddel moet passen bij jouw lengte. De lengte van de peddel is belangrijk voor beginners, maar ook voor gevorderden.

Sup board huren in Friesland

4. Wees vooral niet bang. Wanneer je bang bent, verzet je je en ga je dus vallen. Je hoeft echt nergens bang voor te zijn als je je maar aan de veiligheidsregels houdt. Luister goed naar de sup instructeur en volg de aanwijzingen op wanneer je een sup-les neemt. Wanneer de angst verdwijnt, zul je al gauw merken dat je stabieler en zelfverzekerder op je sup-board staat.

5. Natuurlijk wil je niet in het water terecht gekomen, maar als het dan toch gebeurt moet je goed terecht komen. Tijdens een sup-les leer je hoe je moet vallen en zul je en veerzekerde houding op je sup-board hebben.

6. Een regel is om nooit naar je voeten te kijken. Je raakt uit balans bij het kijken naar je voeten en dan eindig je dus in het water. Bij het suppen kijk je naar een punt waar je naartoe wilt. Daarbij is de omgeving te mooi om naar je voeten te blijven staren.

7. Het dragen van een zwemvest is van essentieel belang. Zeker wanneer je op zee gaat suppen. Zowel voor de beginners als de gevorderden is dit een belangrijke tip. Daarbij zorgt het voor een gerust gevoel en sta je stabieler op je board.

Peddelsurfen met je familie

8. Beginnende suppers starten altijd op hun knieën. Waarom? Zo krijg jij een goed gevoel met je sup-board en het bewegen daarvan. Je ontdekt de wendbaarheid van je board en je kunt alvast wat oefenen met het peddelen. Wanneer je je wat zekerder voelt, kun je gaan oefenen met staan.

9. Suppen is heel wat anders dan surfen, dus ga niet als een surfer op je board staan. Bij suppen moeten je voeten parallel aan elkaar op het sup-board geplaatst zijn. Bij surfen zet je je voeten juist dwars op het board. Bij suppen sta je dus recht vooruit. Je moet ongeveer ter hoogte van het greepje staan waar je je sup-board aan oppakt.

Veel plezier met suppen!

Wij wensen je alvast heel veel plezier bij het suppen in Friesland. Geniet van de prachtige omgeving, de natuur en alle andere watersporters om je heen. Voor iedereen is er een ‘eerste’ keer, dus je hoeft je zeker niet te schamen wanneer je bijvoorbeeld valt. Als je er plezier aan beleeft, zul je al gauw merken dat je je goed staande kan houden op een sup-board.

De overige foto's op deze pagina zijn van Ottenhome Heeg.

Leuke adresjes

De Schiffart Yachtcharter

De Schiffart Yachtcharter

Huur een SUP board bij jouw bootvakantie
De Hoek watersport

De Hoek watersport

huur een sup-board bij jouw vakantie
De Stipe Watersport

De Stipe Watersport

mega sup-boards voor mega plezier
Natural Yachts

Natural Yachts

boek een sup-board bij uw vaarvakantie
BoatsjeWille

BoatsjeWille

een sup-board huren voor de kids voor extra plezier
Watersportbedrijf De Werff

Watersportbedrijf De Werff

actief bezig zijn met een sup-board
Watermerk Yachtcharter

Watermerk Yachtcharter

geniet van de natuur met een sup
Sanzi Yacht Charter

Sanzi Yacht Charter

een luxe allround sup-board huren
Yachtcharter Sneek

Yachtcharter Sneek

sup-board huren voor extra vakantieplezier!
De Drijfveer

De Drijfveer

suppen, een ware work-out voor lichaam en geest
Pean-Buiten

Pean-Buiten

peddel een rondje door de omgeving met een sup-board
Ottenhome Heeg

Ottenhome Heeg

geniet van de stille natuur met een sup-board
Tornado Sailing Makkum

Tornado Sailing Makkum

sportief genieten met een sup-board

Ook interessant

´╗┐