Home
Facebook Twitter


Droogvallen

Sailcharter Friesland traditioneel zeilen

Foto: Sailcharter Friesland

Platbodems

Veel traditionele zeilschepen zijn met een vlakke bodem gebouwd. Zo'n historisch zeilschip staat bekend als een platbodemschip. De bekendste platbodems zijn de Klippers, Schoeners en in Friesland uiteraard de Skûtsjes. De vlakke bodem maakte het voor het schip mogelijk om tijdens laag tij te gaan droogvallen en zo te wachten op het volgende hoogwater.

Wandelen op de zeebodem

Bij afgaand getij stuurt de schipper zijn platbodem zeilschip naar een juiste locatie waar de omstandigheden voor het schip goed zijn. Het anker wordt dan uitgegooid. Het zakken van het water en het in zicht komen van de zeebodem is prachtig om te zien. Als het water dan gezakt is, ligt het zeiljacht dus op de bodem van de zee en is dus drooggevallen. Iedereen mag nu van boord, waarna het hele gezelschap dus op de zeebodem loopt. De schipper weet dan ongetwijfeld veel te vertellen over alles wat je op dat moment beleeft. Het Wad, de getijden, het droogvallen, de vogels, zeehonden, etc... Het droogvallen is met recht een onvergetelijke ervaring tijdens een dagtocht op de waddenzee.

Droogvallen Klipper Isis

Foto: Klipper Isis

Verjaardag of familieuitje

Deze zeiltochten op een historische platbodem gaan uiteraard gepaard met de nodige koffie, hapjes en drankjes, lunch, e.d. Het zijn ideale tochten voor een verjaardag, jubileum of familieuitje. Tijdens de zeiltocht mag iedereen desgewenst actief meezeilen. De schipper zal hierbij de nodige aanwijzingen geven.

Bedrijfsuitje

Voor een bedrijfsuitje is zo'n tocht veel meer dan de gezelligheid en de bijzondere ervaring van het droogvallen. Door het samen zeilen, teambuilding e.d. krijgt niet alleen het zeiljacht de wind in de zeilen maar daarna het bedrijf zeker ook. 
Dus niet alleen tijdens het "bedrijfsuitje zeilen" wordt de juiste koers gevaren, maar ook nog lang daarna op de werkvloer.


Wil jij ook het droogvallen beleven?